Complexul turistic Ferma Dacilor a fost cuprins de un incendiu în dimineaţa celei de-a doua zi de Crăciun. Şase persoane au murit, iar alte două sunt date dispărute. Pompierii au anunţat că vor continua căutările pentru persoanele dispărute şi pe timpul nopţii.
Pe parcursul zilei, în media a apărut informaţia conform căreia Ferma Dacilor funcţiona fără autorizaţie de siguranţă la incendiu.
ISU Prahova a anunțat după incendiu că la Ferma Dacilor ”a fost efectuată o verificare pe fond în anul 2019, fiind identificate 6 nereguli, dintre care una a fost remediată pe timpul controlului și au fost aplicate 6 avertismente. La momentul verificării nu au fost puse la dispoziția inspectorilor documente din care să rezulte momentul punerii în funcțiune, pentru a se stabili necesitatea solicitării și obținerii avizului/autorizației de securitate la incendiu”.
De altfel, şi DNA ar fi redeschis un dosar clasat în martie 2023 care cercetează modul în care acest complex turistic funcţiona, chiar dacă nu avea autorizaţie de siguranţă la incendiu.
Încă de dimineaţă, una dintre ipotezele pentru felul în care a pornit incendiul a fost o ceartă între doi soţi.
S-a vorbit, însă, mai puţin de cauzele care au dus la propagarea rapidă a incendiului, dar şi de motivele pentru care persoanele care se aflau la mansardă nu s-au putut autoevacua, spre deosebire de cei aflaţi la parter.
Din imaginile disponibile pe pagina de Facebook a celor de la Ferma Dacilor, se poate vedea că întreaga structură interioară a restaurantului şi a camerelor este din lemn. În restaurant, podelele, mesele, scaunele, grinzile, rafturile, absolut totul este din buşteni.
Sursa: Facebook Ferma Dacilor
În plus, după cum se vede din imagini, geamurile circulare nu par a avea sistem de deschidere, ceea ce înseamnă că din restaurant se poate ieşi doar pe uşă, în caz de urgenţă.
Acelaşi lucru se vede şi în camerele disponibile pentru închiriat. Din fotografii, se vede că paturile sunt construite din buşteni, între care s-au pus saltele. Aici, geamurile circulare, deşi mari, au mai multe rame, iar partea care se deschide nu pare a fi mai mare de câţiva zeci de centimetri.
Sursa: Facebook Ferma Dacilor
Sursa: Fermadacilor.ro
De asemenea, ar trebui pus în discuţie şi faptul că, de la mansardă, geamurile par a fi prea mici pentru ca o persoană să se poată evacua de urgenţă. Cel puţin asta se vede din fotografii.
Sursa: Fermadacilor.ro
Rămâne ca autorităţile competente să stabilească atât cauza incendiului, cât şi motivul pentru care persoanele decedate nu au reuşit să se mai evacueze, precum şi dacă această clădire avea ieşiri de urgenţă, atât la parter, cât şi la etaj. În plus, ar putea fi stabilită şi modalitatea de deschidere a ferestrelor, cât şi dimensiunea acestora, pentru a vedea dacă un adult sau un minor ar putea să încapă pe acolo.
Traian Bădulescu, consultant în turism, spune că structurile de cazare făcute exclusiv din lemn nu pot fi atât de mari, conform legii.
"Ţinem minte că după Colectiv aproape că nu se mai acordau autorizaţii ISU. Toată industria turistică ar fi fost oprită de la a funcţiona. Dar, mai ales când construieşti o structură de cazare din lemn, e bine să ai consultanţi de calitate. Chiar m-am gândit dacă nu o fi mână criminală, dar nu contează asta. Un proprietar trebuie să îşi asume un astfel de risc, mai ales la o structură de cazare din lemn. Am fost şi eu la astfel de cazări, dar erau destul de mici. Chiar legislaţia nu absolvă de la obţinerea autorizaţiei o astfel de structură de cazare, dar ea trebuie să aibă maximum 8 camere şi maximum 16 locuri de cazare, pentru că poate fi mult mai uşor evacuată", a precizat Traian Bădulescu la B1TV.
*aceste ipoteze reprezintă o opinie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu