Iohannis vrea o mai bună colaborare între universităţi şi partenerii României

PoliFest 2019, cel mai amplu eveniment educațional dedicat elevilor și studenților
PoliFest 2019, cel mai amplu eveniment educațional dedicat elevilor și studenților

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis luni un mesaj cu ocazia celei de-a VII-a Conferinţe a Rectorilor şi a Forumului Studenţilor ASEF, organizate la Bucureşti, el pledând pentru întărirea colaborării instituţiilor de învăţământ superior din România cu partenerii internaţionali.

"Aş dori să extind o invitaţie către partenerii noştri internaţionali de a-şi întări colaborarea cu instituţiile de învăţământ superior din România şi să-i asigur că parteneriatele academice internaţionale au un aliat în persoana preşedintelui României. Voi face tot ce stă în puterea mea pentru a promova internaţionalizarea educaţiei ca punte între societăţile noastre", a afirmat preşedintele Iohannis în mesajul prezentat de consilierul prezidenţial Ligia Deca.

Potrivit acestuia, relaţia dintre Europa şi Asia este un "motor al progresului global şi trebuie să fie una multisectorială".

"Universităţile sunt adesea considerate a fi deschizătoare de drumuri. Acestea au de jucat un rol în construcţia unei economii sustenabile, ca iniţiatoare de schimbări sociale şi economice. Resursele limitate ale planetei noastre nu ne-au împiedicat - până în prezent - să progresăm în diferite domenii, de exemplu prin reducerea sărăciei extreme. Avem însă, în continuare, multe probleme de înfruntat, având la dispoziţie mai puţine resurse decât în trecut. Păstrarea vechilor obiceiuri de consum nu mai este o opţiune dacă dorim să protejăm planeta pentru generaţiile viitoare", a precizat Iohannis.

Progres în atingerea obiectivelor 

El a arătat că schimbarea comportamentelor individuale nu este suficientă pentru a combate schimbările climatice şi că tehnologia joacă un rol critic.

"Acum 200 de ani, panica malthusiană pe tema suprapopulării s-a dovedit nefondată: evoluţiile tehnologice au permis agriculturii moderne să reducă ponderea populaţiei ameninţate de foamete la un minim istoric. În prezent, revoluţii similare sunt necesare cu privire la modul în care producem, în reducerea consumului de resurse utilizat în accesarea de servicii, dar şi în vieţile noastre de zi cu zi. Transformările tehnologice care vor genera aceste revoluţii vor apărea probabil în laboratoarele universităţilor noastre. Învăţământul superior are capacitatea unică de a identifica nevoile momentului, de a găsi oportunităţi pentru cercetare şi de a utiliza rezultatele acesteia pentru a promova dezvoltarea durabilă. Sinergia rezultată din cooperarea inter-universitară şi din proiectele derulate în colaborare nu pot decât să accelereze progresul nostru în direcţia atingerii obiectivelor de dezvoltare durabilă", a mai spus Iohannis.

Acesta a menţionat că în România studenţii şi reprezentanţii acestora sunt din ce în ce mai implicaţi în dezvoltarea de politici publice, iar schimbul de bune practici cu privire la includerea acestora în procesul decizional este valoros. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel