Preşedintele Klaus Iohannis a trimis luni Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru aprobarea OUG prin care se înfiinţează Institutul Naţional de Cercetare 'Cantacuzino', instituţie publică de importanţă strategică, în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare.
Şeful statului arată că legea transmisă la promulgare aprobă, fără modificări, OUG nr. 23/2015 privind stabilirea unor măsuri în domeniul cercetării-dezvoltării şi inovării în vederea asigurării protecţiei intereselor esenţiale ale siguranţei stării de sănătate a populaţiei, prin care se înfiinţează Institutul Naţional de Cercetare "Cantacuzino", instituţie publică de importanţă strategică, în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, prin reorganizarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie "Cantacuzino", care se desfiinţează.
În cererea de reexaminare se arată că decizia de aprobare prin lege a OUG nr. 23/2015 trebuie reanalizată de către Parlament, având în vedere că a fost abrogată.
În anul 2016, Guvernul a stabilit trecerea Institutului Naţional de Cercetare Cantacuzino din subordinea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare în subordinea Ministerului Sănătăţii, prin OUG nr. 96/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniile educaţiei, cercetării, formării profesionale şi sănătăţii, care se află în prezent în procedură parlamentară.
Unitate militară
Ulterior, în data de 21 septembrie 2017, Guvernul a adoptat o nouă ordonanţă de urgenţă prin care se stabileşte înfiinţarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino, instituţie de drept public care desfăşoară activităţi de interes strategic în domeniul asigurării protecţiei intereselor esenţiale ale siguranţei stării de sănătate a populaţiei, în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, prin preluarea patrimoniului, personalului şi activităţii Institutului, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, care se desfiinţează (OUG nr. 66/2017 privind stabilirea unor măsuri în domeniul cercetării-dezvoltării-inovării şi producerii de mijloace imunoprofilactice, terapeutice şi antidoturi, în vederea asigurării protecţiei intereselor esenţiale ale siguranţei stării de sănătate a populaţiei).
Prin articolul 9 al OUG nr. 66/2017, atât OUG nr. 23/2015, cât şi art. VI din OUG nr. 96/2016 au fost abrogate, se arată în cererea de reexaminare citată de Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu