Instabilitatea politică actuală amenință grav România. Bogdan Chirieac avertizează: În momentul cel mai nepotrivit, sare-n aer Guvernul

Inquam Photos / Cornel Putan
Inquam Photos / Cornel Putan

După eșecul cunoscut la alegerile prezidențiale, premierul Marcel Ciolacu a decis să-și dea demisia din fruntea Guvernului, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, preluând interimatul.

Analistul politic Bogdan Chirieac este de părere că Guvernul Ciolacu 2 trebuia să rămână în funcție până după desfășurarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, pentru a asigura stabilitatea politică într-o perioadă critică.

Totodată, acesta a analizat o posibilă guvernare PNL-USR, respectiv PSD-AUR, evidențiind că o alianță cu USR ar putea adânci instabilitatea politică, în timp ce o alianță PSD-AUR ar putea întâmpina obstacole majore în relațiile cu Uniunea Europeană și ar pune presiune pe stabilitatea economică a României.

Cea mai bună formulă pentru țară este formula actuală: PSD, PNL, UDMR și minorități. Așa a ieșit de la votul din 1 decembrie 2024. Aceasta este cea mai bună formulă. Cum să fie stabilitate politică într-un guvern în care intră USR? Cu toată dragostea, sunt ai mei, îi iubesc. Dar cum să pui semnul egal între USR și stabilitate? USR intră acolo și e ca o mină antipersonal. În momentul cel mai nepotrivit, sare-n aer Guvernul. Atenție pe partea asta! Ca să știm cum stăm.

Un guvern PSD-AUR... nu știu dacă este comunitatea europeană, în acest moment, pentru ca AUR să intre la guvernare. E important, totuși, să te poți împrumuta pe piețele financiare. Mugur Isărescu a cheltuit 2 miliarde de euro pentru stabilitatea cursului, în ziua de luni. E informație oficială: 2 miliarde de euro! Și asta pentru că este magicianul Mugur Isărescu, care a reușit să păstreze lucrurile sub control.

Altminteri, ne duceam la 10 lei un euro. Nu mai ieșeam din casă! Apropo de instabilitate politică... Demisia premierului Marcel Ciolacu are lovitura unei bombe nucleare în politica din România. Acesta este adevărul în momentul ăsta. Zonă de instabilitate profundă, bursa pe roșu. Trebuia să rămână cu Guvernul stabil, până ne lămuream în privința alegerilor prezidențiale.

Sigur, numirea lui Cătălin Predoiu, cel mai performant ministru al guvernelor anterioare, e o garanție. El are o imagine impecabilă și la Bruxelles, dar și la Washington. Măcar din acest punct de vedere, se dă senzația de stabilitate. Dar Predoiu este interimar în acest moment! Poate ar putea fi o formulă bună și pentru un viitor guvern, dacă actuala coaliție rămâne în formula pe care o știm”, a spus Bogdan Chirieac, la România TV.

Citește și: BNR a cheltuit 2 miliarde de euro, luni, ca să mențină cursul leu - euro stabil. Se pregătește pentru noi șocuri. Semnal din Banca Națională: Modificări ROBOR 

Șansele lui Simion și Dan pentru câștigarea prezidențialelor

Chirieac a mai precizat că, pentru o reformă reală a statului, România trebuie să înfrunte realitatea unei administrații supradimensionate și a unui sistem care nu mai poate funcționa eficient, iar această schimbare nu se va face ușor, ci cu sacrificii și „multă suferință”.

„Nu cred că sunt șanse mari pentru Nicușor Dan să câștige prezidențialele. El ar veni cu doamna Clotilde Armand, cu domnul Voiculescu (n.r. Vlad) și cu alte personaje.

(...) În afara câtorva personalități pe care le știm de la TV, doamna Georgiana Teodorescu, domnul Marius Lulea, foarte puțină lume cunoaște echipa lui George Simion. Deci nu avem persoane... Petrișor Peiu mai e cunoscut, dar eu nu știu mai mulți oameni pe care să spui că te poți baza la un moment dat!

E o întrebare fundamentală, cu asta trebuie să faci și administrație prezidențială și să participi și la un guvern. Dar un guvern pe statul putred, în care ai mii de agenții, sinecuri și deconcentrate, unde trebuie să numești oameni sau poate face domnul Simion o reformă a statului și, dintr-o mie de agenții, rămân 20. Nu știu, dar mă îndoiesc că lucrul ăsta se poate face peste noapte.

(...) Nu există guvern de uniune națională. Aici e vorba despre o bună colaborare Președinte-Premier-majoritate parlamentară pentru a implementa legile pe baza cărora să înceapă reforma statului putred. Acele legi, dacă vor fi corecte, vor provoca o imensă mișcare browniană, o imensă instabilitate în sistem. Chiar mai mare decât este acum.

Va fi cu suferință, că nu merge! România nu-și permite 1,4 milioane de bugetari, sute de agenții și deconcentrate. Și o justiție nefuncțională și o administrație neperformantă. 

Noi am ales această clasă politică. În 2004, nu l-am ales pe Adrian Năstase, care băgase România în NATO și încheiase negocierile cu UE. L-am ales pe Traian Băsescu. E opțiunea poporului român! În 2014, întâi l-am ales pe Klaus Iohannis, că ni s-a părut că e neamț, că nu știu ce. În 2019, tot pe el. Și s-a moștenit această furtună uriașă care distruge țara. 

Haideți să ne asumăm și noi aceste responsabilități! Noi, societatea, am reușit să ridicăm țara - da! Am ridicat-o, nu mai e ultima din Europa. Începea să se îndrepte către plutonul fruntaș, da! Dar după ce s-a votat în noiembrie și după ce s-a votat acum, e puțin probabil să mai fim acolo. Singura veste bună este că reforma statului se va face dintr-un motiv simplu: nu mai sunt bani”, a mai spus Bogdan Chirieac.

Nicușor Dan, onest, dar cu șanse mici

Deși candidatul independent Nicușor Dan este perceput ca un om onest, lipsa de rezultate în administrația Capitalei îi diminuează șansele de a câștiga finala prezidențială, potrivit lui Bogdan Chirieac.

Totodată, analistul politic a subliniat rolul crucial al diasporei, respingând o serie de stereotipuri vehiculate în campanie, potrivit cărora votanții lui Simion ar fi persoane în vârstă și cu un nivel scăzut de educație.

„(...) Nu cred că mai poate face nimic Nicușor Dan. Timpul e prea scurt (n.r. până la turul II de scrutin). Văd deja o campanie electorală în favoarea domniei sale, menită să aducă mai mulți oameni la vot împotriva sa – decât în favoarea sa. Eu am o apreciere față de Nicușor Dan. Este un om onest, în principal, dar sigur nu e așa bun în administrație, că văd Bucureștiul după cinci ani. Aici, fără echivoc.

Plus aceea cu spitalul de oncologie pentru copilași, a cărui construcție a fost blocată șapte ani, asta este inadmisibil! Dar văd campania în care sunt jigniți alegătorii. Auzisem o aberație: că pe Simion l-au votat numai cei cu opt clase și peste 74 de ani. Pe bune?! 600.000 de oameni din diaspora care au votat cu Simion sunt fără dinți și în vârstă și sunt analfabeți? Ăștia care muncesc și țin România în picioare, din diaspora?

Acest gen de declarații, de apăsări nu vor face altceva decât să aducă mult mai mulți oameni la vot în favoarea lui Simion. Mai departe, la Simion, rezervele-s maxime. Nu are echipă. Dar a progresat enorm. Mentorul său e Georgia Meloni... Mă gândesc și eu că poate n-o să fim izolați. Nu văd cum putem fi izolați. Văd că se zice candidatul proeuropean și antieuropean. Păi eu sunt deja european, nu pot fi proeuropean! România e europeană, nu e proeuropeană! Eventual e europeană și proamericană. Da! Dar european sunt, n-am cum să spun altceva”, a conchis acesta.

George Simion, candidat AUR, a obținut 40,96% din voturile exprimate în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, în timp ce candidatul independent Nicușor Dan a înregistrat 20,99% din sufragii.

Finala prezidențială are loc duminică, 18 mai.

Citește și: Bogdan Chirieac, după demisia lui Marcel Ciolacu: Este lucrul cel mai grav care se poate întâmpla

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel