Tot mai mulți români aleg să muncească la negru.
Conform unui raport recent al Comisiei Europene, aproximativ 1,4 milioane de români sunt angajați în sectorul informal, lucru care ar putea oferi o explicație pentru nivelul ridicat al șomajului de lungă durată înregistrat în țara noastră, scrie infofinanciar.ro. Această realitate se îmbină cu deficitul de competențe, cu accent deosebit pe cele digitale, adâncind provocările pe care le întâmpină piața muncii din România.
În analiza amănunțită privind ocuparea forței de muncă, competențele și incluziunea socială în mai multe țări, inclusiv în România, printre provocările identificate în țara noastră, se numără nivelul scăzut al dezvoltării competențelor, cu accent deosebit pe cele digitale.
Doar puțin peste 27% dintre românii cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani posedau cel puțin abilități digitale de bază în anul 2023. Acest procent este semnificativ mai mic decât media Uniunii Europene, care depășește 55%. Această discrepanță aduce cu sine riscuri crescute de sărăcie sau excluziune socială, în special pentru copii, persoanele aflate în zonele rurale, femei și alte grupuri vulnerabile. Este evident că nevoia de a accelera dezvoltarea competențelor digitale în rândul populației române este esențială pentru a contracara aceste riscuri și a asigura o mai mare incluziune socială și economică.
Conform raportului, participarea adulților cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani la sesiuni de învățare în ultimele 12 luni a fost de doar 19%. Aceasta reprezintă o cifră mult sub media Uniunii Europene, care depășește 40%. Documentul arată că trebuie pus un mai mare accent pe dezvoltarea competențelor, inclusiv ale celor digitale. Este important ca acțiunile să fie întreprinse pentru a încuraja și sprijini participarea adulților la programe de învățare, astfel încât să se asigure că România își maximizează potențialul în domeniul educației și dezvoltării personale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu