În loc să ia, România dă. Localităţi pe raza cărora sunt eoliene, obligate să dea înapoi milioane de euro, încasate ca impozit

Foto: Brett Sayles - Pexels
Foto: Brett Sayles - Pexels

O decizie a instanţei obligă administraţiile locale pe raza cărora existau amplasate turbine eoliene să returneze banii pe care i-au încasat ca impozit pentru aceste instalaţii.

Timp de aproximativ cinci ani, administraţiile locale pe raza cărora existau amplasate turbine eoliene au încasat milioane de lei la bugetul local. Aşa se face că sate mici au reuşit să facă investiţii mari şi să se modernizeze. Doar că, în ultima perioadă, instanţele obligă primăriile să dea banii înapoi.

Aproximativ 16 comune din Dobrogea (Constanţa şi Tulcea) trebuie să restituie 100 de milioane de euro, bani încasaţi ca impozit pe clădiri, în perioada 2014-2019, de la companiile ce deţin parcuri eoliene. Informaţia este furnizată de Mariana Gâju, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România – filiala Constanţa.    Fântânele, Cogealac, Grădina, Pantelimon, Târguşor, Mircea Vodă, Seimeni sunt câteva dintre comunele obligate de judecători să restituie milioane de lei. Deşi exista un cadru legal care a impus  administraţiilor locale să încaseze acest impozit, judecătorii au stabilit că turbinele eoliene nu pot fi încadrate în categoria clădirilor, relatează Adevărul.ro.


Legislaţie anulată de instanţe  

Companiile care au realizat parcuri eoliene în România au plătit, începând cu 2014, impozit pe clădiri pentru turnurile de susţinere a turbinelor eoliene. (...) Doar că, în acest timp, companiile private cu afaceri în domeniu au solicitat instanţei să constate că turnurile de susţinere ale turbinelor eoliene nu se încadrează în categoria clădirilor, întrucât turnul turbinei nu întruneşte elementele de bază ale clădirii, respectiv nu are încăperi bine delimitate prin pereţi, şi nici acoperiş.    În anul 2017, Curtea de Apel Bucureşti dă dreptate companiilor private, apoi, sentinţa rămâne definitivă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în anul 2020.

„Nu orice construcţie reprezintă o clădire în sens fiscal, elementele de bază ale unei clădiri în sens fiscal sunt pereţii, acoperişul şi încăperile ce pot servi la adăpostirea de oameni, animale, obiecte, produse etc. Ori, rezultă că turbina eoliană este un echipament complex care transformă energia cinetică a vântului în energie electrică”, spun judecătorii.   Aşa a început un val de procese prin care companiile solicită instanţelor să oblige administraţiile locale să restituie sumele achitate în intervalul 2014-2019 ca impozit pe clădiri şi majorări, acolo unde e cazul, transmite Adevărul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel