În ciuda Beijingului: Biden cere triplarea tarifelor pentru metalele chinezești, decizie în favoarea siderurgiștilor din Pennsylvania

foto: Freepik
foto: Freepik

Anunțul a fost făcut în timpul unei vizite "de campanie" în Pittsburgh, "orașul de oțel".

Președintele Joe Biden a solicitat tarife mult mai mari pentru produsele metalice chinezești, ca parte a unui pachet de politici menite să îi mulțumească pe siderurgiștii din statul Pennsylvania, un stat în schimbare, cu riscul de a pune pe jar Beijingul, informează Reuters.

În cadrul unor opriri de campanie în "orașul de oțel" Pittsburgh, Biden a propus majorarea la 25% a tarifelor vamale impuse de predecesorul său Donald Trump la produsele chinezești din oțel și aluminiu, potrivit unui oficial al administrației.

Produsele vizate au, în prezent, cu o taxă de până la 7,5% în baza unei politici din epoca Trump, în temeiul secțiunii 301 din legislația comercială americană, a cărei revizuire a fost lansată de Biden în 2022. Rata tarifară mai mare propusă s-ar aplica la produse din oțel și aluminiu în valoare de peste 1 miliard de dolari, a precizat oficialul.

De asemenea, administrația Biden face presiuni asupra Mexicului vecin pentru a interzice Chinei să își vândă produsele metalice în Statele Unite indirect de acolo.

În același timp, aceasta lansează o investigație privind practicile comerciale chinezești în toate sectoarele construcțiilor navale, maritime și logistice, ceea ce ar putea duce la mai multe taxe vamale.

Măsurile dezvăluite în timpul vizitei de la sediul sindicatului United Steelworkers au atras reacții din partea Chinei într-un moment în care tensiunile dintre cele mai mari două economii ale lumii sunt deja sporite. Impunerea mai strictă a taxelor vamale de către Trump în timpul președinției sale 2017-2021 a determinat China să riposteze cu propriile taxe.

Pennsylvania este unul dintre cele șase state "de bătaie" care probabil vor decide revanșa electorală din noiembrie între Biden și Trump. Economia se numără printre principalele preocupări ale alegătorilor.

Oficialii au declarat miercuri că intervenția a fost "țintită" și nu ar trebui să agraveze inflația ridicată persistentă.

Pennsylvania și Michigan, blocuri electorale cheie

Biden și adversarul său republican au curtat, fiecare în parte, liderii de sindicat și clasa muncitoare din mai multe centre industriale, parte dintr-un bloc de vot semnificativ în Pennsylvania și Michigan, un alt stat oscilant. Sindicatul siderurgiștilor, care a solicitat măsurile pe care Biden le adoptă acum, l-a susținut luna trecută.

Biden a oferit sindicatului alte vești bune atunci când s-a pronunțat luna trecută împotriva ofertei de 14,9 miliarde de dolari propusă de japonezii de la Nippon Steel 5401.T pentru a cumpăra U.S. Steel Corp X.N.

Ambii candidați din 2024 s-au îndepărtat brusc de consensul pro-comerț care domnea cândva la Washington, culminând cu aderarea Chinei la Organizația Mondială a Comerțului în 2001.

Trump, care s-a retras din viitorul acord comercial Trans-Pacific Partnership în 2017, a propus un tarif de 10% pentru toate importurile dacă va reveni la putere.

China a fost al șaptelea cel mai mare exportator de oțel în SUA în 2023, cu livrări de 598.000 de tone nete, în scădere cu 8,2% față de 2022, potrivit datelor Biroului de recensământ al SUA, compilate de American Iron and Steel Institute, un grup comercial din industrie.

Canada a fost principalul exportator către SUA, cu 6,9 milioane de tone, urmată de Mexic, cu 4,2 milioane de tone.

Producătorii interni de oțel au expediat 89,3 milioane de tone nete de oțel în 2023, potrivit datelor AISI.

Industria americană a oțelului și aluminiului, sub amenințarea Chinei

Orice noi taxe asupra oțelului și aluminiului ar urma să fie supuse aprobării reprezentantului comercial numit de Biden, Katherine Tai, la finalizarea revizuirii tarifelor din epoca Trump.

Noile taxe s-ar adăuga la tarifele de securitate națională de 25% din secțiunea 232 impuse de Trump pentru produsele din oțel și aluminiu, precum și la taxele antidumping și antisubvenție specifice pentru anumite produse, care ajung adesea la procente cu trei cifre.

Cu toate acestea, Institutul Producătorilor de conserve a afirmat într-o declarație că propunerea lui Biden "nu merge suficient de departe", în condițiile în care industria se confruntă cu amenințări din partea Chinei.

Economia Chinei a înregistrat o creștere mai rapidă decât se aștepta de 5,3% în primul trimestru, potrivit datelor publicate marți, în condițiile în care țara a apelat la exporturi pentru a susține creșterea în fața slăbiciunii prelungite a sectorului imobiliar și a datoriilor tot mai mari ale autorităților locale. Beijingul consideră tarifele din epoca Trump ca fiind discriminatorii.

Oficialii au declarat că se așteaptă ca exporturile chinezești să înceapă să inunde piețele globale, preocupări ridicate de secretarul Trezoreriei Biden Janet Yellen în timpul unei călătorii în țară săptămâna trecută.

China a exportat 25,8 milioane de tone de produse siderurgice în primul trimestru, cel mai mare nivel pentru această perioadă din 2016 și o creștere de 30,7% în ritm anual, au arătat datele vamale chineze.

"China nu își poate exporta drumul spre redresare", a declarat reporterilor Lael Brainard, principalul responsabil cu politica economică al lui Biden.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel