UPDATE. SRI a intervenit după ce hackerii au atacat baza de date a Spitalului Witting

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Hackerii au lansat un atac de tipul ransomware asupra bazei de date a Spitalului Witting din Capitală.

UPDATE SRI: SRI, în cooperare cu CERT-RO și Spitalul Clinic Nr.1 CF Witting din București, a investigat un atac cibernetic cu aplicația ransomware PHOBOS care a vizat serverele entității din domeniul sănătății, se arată pe site-ul oficial al Serviciului. Ulterior criptării datelor, atacatorii au solicitat plata unei răscumpărări pentru decriptarea acestora, plată ce nu a fost realizată de instituția afectată. Cu toate acestea, activitatea curentă a spitalului nu a fost întreruptă, continuitatea fiind asigurată prin utilizarea registrelor offline.

Mai mult, prezentul atac este similar celui din vara anului 2019, când alte 4 spitale din România au fost afectate de PHOBOS, în contextul lipsei unor soluții antivirus la nivelul infrastructurii IT&C utilizate de acestea. Ransomware-ul PHOBOS prezintă un nivel de complexitate medie, utilizând ca metodă de infecție, preponderent, conexiunile de tip Remote Desktop Protocol (RDP). În vederea prevenirii unor atacuri de tip ransomware, experții Centrului Național CYBERINT și CERT-RO recomandă implementarea unor politici și măsuri de securitate precum:

- Utilizarea unei soluții antivirus actualizate;

- Dezactivarea serviciului RDP de pe toate stațiile și serverele din rețea;

- Actualizarea sistemelor de operare și a tuturor aplicațiilor utilizate;

- Schimbarea frecventă a parolelor tuturor utilizatorilor, respectând recomandările de complexitate;

- Verificarea periodică a tuturor utilizatorilor înregistrați, pentru a identifica utilizatorii noi, adăugați în mod nelegitim;

- Realizarea unor copii de siguranță a datelor critice pe suporți dedateoffline;

- Păstrarea datelor criptate în eventualitatea în care ar putea apărea o aplicație de decriptare în mediul online.

Știrea inițială

Atacul informatic asupra unității spitalicești a avut loc luni seară, informează Digi 24. „Atunci, specialiștii IT ai spitalului au fost nevoiți să blocheze baza de date, timp în care toate internările și externările se fac pe hârtie. Nu mai pot fi introduse date în sistemul electronic”, a transmis corespondentul Carla Tănasie. „Vorbim de un atac de tip ransomware, adică un atac ce criptează aceste date și nu le extrage din calculator”.

„Până acum se pare că nu au fost afectate aceste date din sistemul informatic al Spitalului Witting. Vorbim inclusiv de date personale ale cadrelor medicale, ale angajaților, ale pacienților, date privind achizițiile, dar și contabilitatea. Imediat după ce atacul informatic s-a întâmplat, a fost sesizat Centrul național de răspuns la incidente de securitate cibernetică și, de asemenea, Serviciul Român de Informații”, a adăugat ea.

Interzicerea cumulului pensiei cu salariul ar avea efecte nefavorabile în sistemul medical

Ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, susține că proiectul privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul "ar avea efecte nefavorabile și ar duce la un deficit de personal medical". Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a avertizat, că, în România, există deja un deficit de medici la mai multe specialități, iar aplicarea nediscriminatorie a interzicerii cumulului pensiei cu salariu ar duce la un deficit și mai mare de personal medical, mai ales în mediul rural și în orașele mici.

"Este foarte clar că pe anumite specialități, în anumite zone, și aici ne referim la urbanul mic, fie la mediul rural există un deficit de personal medical, fie că ne referim la medici specialiști sau medici primari, fie că ne referim la deficitul de cadre medii, adică de asistenți medicali. Cred că să aplicăm fără discriminare această interzicere a cumulului pensiei cu salariul ar avea efecte nefavorabile și ar duce, așa cum și colegii mei apreciază, la un deficit de personal medical. Deocamdată, opinia noastră, transmisă Ministerului Muncii, este că interdicția nu poate fi aplicată fără efecte negative sistemului medical. (...) Sunt specialități unde există un deficit evident, afectate și de pandemie, fie că vorbim de epidemiologi, pneumologi, de boli infecțioase, dar și alte specialități, cum ar fi ATI, oncologie, radiologie.", a afirmat Ioana Mihăilă, într-o intervenție telefonică la Realitatea Plus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel