EXCLUSIV  Guvernul vrea să impoziteze cu 30% salariile mai mari de 5000 de lei. Ce spun specialiștii despre această măsură bombă pentru români

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul vrea să impoziteze cu 30% salariile mai mari de 5000 de lei. Din 2025, conform sindicaliștilor. Tănase Stamule, Cristian Păun, profesori de economie și Adrian Negrescu, analist economic, au comentat situația.

„Ieri, într-un mesaj politic legat de scăderea taxelor pentru salariile mici, premierul a anunțat indirect impozitarea progresivă. Orice student din anul 1 știe că atunci când renunți la o serie de taxe trebuie să introduci altele, mai ales într-o perioada cu deficit mare ca cea din prezent. În ochii socialiștilor, toți cei ce au salarii peste 5000 de lei sunt bogați și trebuie să plătească mai mult impozit pe venit. Creierele neocomuniste de la Palatul Victoria doresc să ia 30% impozit pe profit începand cu 2025 de la cei cu salarii peste 5000 de lei. Iar firmele, în loc să urce cu 20% salariile nete ale românilor vor fi nevoite să platească impozite suplimentare”, a scris Stamule, pe pagina sa de Facebook.

„Prin această măsură, guvernul va îngheța orice creștere salarială pentru 2025 și 2026 fiindcă toată valoarea adăugată din aceasta perioadă va merge la guvern în forma de impozit progresiv. Și uite așa, fără a cere mandat politic românilor și fără a explica această măsură, Marcel Ciolacu anunță creșterea impozitului pe venit printr-o ipotetică scădere a acestuia pentru salariile mici”, a mai scris liberalul.

Cristian Păun, profesorul universitar din cadrul Academiei de Științe Economice București, a abordat pe pagina de socializare subiectul impozitării salariilor peste 5.000 de lei.

„Adică, să tripleze impozitul pe venitul salarial de la 10% la 30% pentru „bogătani”. Asta face ca un salariu de „bogătan” să ajungă să fie impozitat cu 25% + 10% + 30% + 2,75%. Vreo 65%. Dacă aplicăm și TVA la ce rămâne, vreo 20%, aflăm că statul vrea „să ardă” fiscal buzunarul „bogătanilor” cu… 85%!”, a scris Cristian Păun, profesor de economie, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Adrian Negrescu a explicat pentru DCNews ce ar însemna acest lucru.

"E greu de spus în ce măsură ar putea să facă acest lucru, pentru că ar însemna să bulverseze practic tot ce înseamnă sistem de salarizare în România. Mai întâi dacă tot vor să facă chestia asta trebuiau să facă legea salarizării din personalul bugetar, ca să știm exact pe ce dăm banii, cum plătim salariații din sistemul bugetar în condițiile în care necesarul de finanțare pentru salariile bugetare s-a dublat în ultimi 5 ani, am ajuns la 120 de miliarde de lei, ceea ce este enorm raportat la potențialul României.

Pe de altă parte, să extinzi o impozitare puternică, 30%? Noi avem acum, în momentul de față 42%, dacă mai punem încă 10-15 procente înseamnă că și așa noi dăm aproape 60% din banii pe care îi câștigăm către stat. Aici includem și TVA-ul și accizele, taxele pe proprietate, pe mașini, cam tot ceea ce plătim noi pe taxe și impozite în România. Cam 60% din bani îi ia statul în România, în momentul de față. Cât vrea să ia? 70%, 80%? Ajungem să lucrăm doar pentru statul român? E un semn de întrebare pe care trebuie să și-l pună autoritățile atunci când vin cu astfel de idei.

Nu cred că o să reușească acest lucru. Pur și simplu e o versiune de sertar din seria măsurilor prin care încearcă să aducă mai rapid și simplu bani la buget, dar nu va fi o măsură care va fi pusă în practică, pentru că ar însemna practic să afecteze veniturile. Pentru că dacă va fi supra-impozitare inclusiv pe forța de muncă asta se va traduce într-o scădere a salariilor oamenilor. Nici firmele nu prea mai au de unde să asigure până la urmă urmei aceste taxe din ce în ce mai mari.

Să nu uităm, săptămâna trecută ne vorbea premierul Ciolacu că trebuie să reducem taxele pe muncă, în condițiile în care în perspectiva următorilor 10 ani și în concordanță cu noua lege a pensiilor, noi dacă nu creăm 1 milion de locuri de muncă, această lege nu este sustenabilă, adică nu este finanțabilă la nivelul la care arată în momentul de față", a explicat analistul economic, pentru DCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel