Guvernul Suediei intenționează să depună săptămâna viitoare o cerere de aderare la NATO

Magdalena Andersson, premierul Suediei
Magdalena Andersson, premierul Suediei

Guvernul Suediei intenționează să depună săptămâna viitoare o cerere de aderare la NATO, urmând exemplul vecinului său, Finlanda, care și-a rescris politica de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Parlamentul Suediei va dezbate luni situația de securitate, iar premierul Magdalena Andersson va convoca apoi o ședință specială a cabinetului, în cadrul căreia va fi luată decizia oficială de a depune cererea, a precizat Expressen, citând surse anonime.

O cerere va fi trimisă imediat după aceea, presupunând că nu apare nimic neașteptat, au declarat sursele pentru Expressen.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, pe care Moscova o numește „operațiune militară specială", atât Suedia, cât și Finlanda au căutat o mai mare securitate prin aderarea la NATO, renunțând la decenii de neutralitate militară.

O comisie care analizează revizuir a politicii de securitate din Suedia, care implică toate partidele politice, urmează să își prezinte vineri concluziile. În paralel, social-democrații aflați la guvernare încă dezbat dacă să schimbe politica și să susțină o cerere de aderare. Partidul urmează să ia o decizie duminică.

Tot joi, președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și prim-ministrul Sanna Marin au declarat că țara trebuie să solicite aderarea la alianța militară NATO „fără întârziere", exercitând presiuni asupra Suediei pentru a face același lucru.

Finlanda este cel mai apropiat aliat militar al Suediei și cealaltă țară nordică care nu este membră a NATO, scrie Mediafax.

Marea Britanie oferă sprijin militar Suediei și Finlandei pentru a le încuraja aderarea la NATO

Marea Britanie s-a angajat să vină în ajutorul Suediei și Finlandei, inclusiv cu sprijin militar, dacă cele două națiuni nordice vor fi atacate în temeiul acordurilor de securitate pe care premierul Boris Johnson le-a semnat miercuri cu omologul său suedez la Stockholm și cu președintele finlandez în Helsinki.

Suedia și Finlanda se gândesc încă dacă să renunțe la neutralitatea lor istorică și să se alăture NATO în urma invaziei Rusiei a Ucrainei din 24 februarie. Johnson a declarat într-o declarație că acordurile de miercuri vor permite Marii Britanii, un membru important al NATO, cu arme nucleare, „să coopereze cu partenerii nordici și forțele lor armate, în toate domeniile, inclusiv în spațiul cibernetic.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel