Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 8 decembrie, la TVR, că autorităţile vor desfiinţa 200 de spitale, acestea urmând să fie transformate în creşe sau azile de bătrâni. Ca de obicei, rezultatele sunt diferite.
"Ministerul Sănătăţii trebuie să închidă 200 de spitale mici, fără dotare, în care omul nu are nicio şansă aproape. I se dă doar primul ajutor şi este trimis la Bucureşti cu o salvare", a explicat preşedintele. Cifra fusese convenită cu FMI, dar a stârnit nemulțumire în rândul primarilor, directorilor și a clientelei de partid. Soluția găsită de cabinetul condus de Emil Boc îl lasă în ofsaid pe președintele Băsescu.
Ministrul Sănătății, Cseke Attila, a anunțat Fondul Monetar că vor dispărea 182 de unități spitalicești, dar de fapt doar 71 de spitale mici, fără medici și aparatură, se transformă în creșe sau azile. Peste 100 de unități medicale (spitale, institute, centre medicale) vor fi ”ascunse”, prin includerea în spitale mai mari, așa că vor dispărea doar pe hârtie. Din păcate, această operațiune va lovi tocmai în unitățile de înaltă tehnologie, care au renume internațional și rezultate (Institutul de Gastroenterologie și Transplant Hepatic Fundeni, Institutul Paulescu, Institutul ORL). Economiile rezultate sunt insignifiante, în condițiile în care multe din unitățile comasate sunt la distanță una de alta, deci nu pot folosi în comun o parte a infrastructurii. Practic, dispar câteva posturi administrative, dar cresc costurile de transport între unitatea centrală și ”subsidiare”, pentru semnarea actelor și ședințe. Între unitatea din Mangalia și cea din Constanța, de exemplu, sunt nu mai puțin de 40 de kilometri. În schimb, mari unități aflate pe aceeași platformă, cum ar fi Spitalul Bagdasar și Obregia, sau cele două spitale ”Colentina” nu sunt comasate, așa cum s-a întâmplat în anii 90, tot la presiunea FMI și a Băncii Mondiale. Cseke Attila nu a prezentat cifre din care să rezulte cum va economisi fonduri, prin comasare, și nici ce înseamnă acest lucru pentru pacienți.
Ulterior conferinței de presă a transmis că se vor economisi 20 de milioane de lei prin desființarea a 560 de posturi de conducere în unitățile comasate. Din această sumă nu a scăzut costurile administrative legate de circulația documentelor și a administratorilor între departamentele noilor structuri. De asemenea, nu a comparat ”economiile” pe care le face cu cele care ar fi rezultat în urma împărțirii platformelor comune de către marile spitale. De remarcat că unitățile transformate în azile, deși reprezintă o șesime din numărul spitalelor, consumau doar o,3 la sută din fondurile sistemului.
În concluzie, fie Traian Băsescu a mințit când a spus că în 200 de spitale bolnavii nu au nicio șansă, fie Cseke Attila a decis să continue păcălirea pacienților, tratați în continuare în unități care ar trebui închise.
Citeşte şi:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu