Grupul PPE este cel mai important susținător al politicilor orientate spre o piață liberă, singurele politici capabile să genereze bunăstare și armonie socială. Acolo unde s-a investit, unde au fost create locuri de muncă, unde problema șomajului a fost rezolvată, se poate observa cu ușurință și absența discursurilor radicale, ceea ce indică destul de precis măsurile pe care UE trebuie să le ia în continuare.
Grupul PPE din Parlamentul European pune la dispoziția Uniunii Europene o agendă de reformă pentru îmbunătățirea competitivității, consolidarea creșterii economice și a ocupării forței de muncă, pentru a sprijini Uniunea în a face față provocărilor cu care se confruntă, precum și pentru recâștigarea încrederii cetățenilor săi.
Instrumentul esențial pentru îmbunătățirea competitivității Europei este piața unică, iar UE trebuie să se concentreze atenția asupra creșterii economice și creării de noi locuri de muncă, spun reprezentanții PPE. Este nevoie de o reindustrializare a Europei, dar și de o strategie europeană solidă pentru a garanta securitatea internetului și a combate tentativele de încălcare a sferei private. Liderii PPE consideră că Europa are potențialul necesar pentru a deveni un lider mondial pe piața digitală și solicită Comisie să prezinte propuneri legislative care să asigure îndeplinirea obiectivelor agendei digitale, ce constituie o prioritate esențială și un instrument necesar în vederea finalizării pieței digitale.
"Ne propunem să luptăm pentru a asigura durabilitatea modelului social european într-o lume în continuă schimbare. Reperul esențial al Grupului PPE este economia socială de piață, care se bazează pe întreprinderile sociale ca vector al coeziunii sociale și economice în Europa, întrucât acestea contribuie la crearea unei economii sociale de piață pluraliste și rezistente. Comisia trebuie să se asigure că statele membre pun în aplicare pe deplin și respectă prevederile sistemului de garanție pentru tineret. Totodată e necesar să se accelereze punerea în aplicare a măsurilor menite să asigure îndeplinirea obiectivelor Europa 2020 în ceea ce privește eradicarea sărăciei și creșterea nivelului de educație pentru toate categoriile sociale și grupele de vârstă", se arată în Agenda Grupului PPE de reformă pentru viitorul Europei.
Reprezentanții Grupului susțin, de asemenea, dreptul cetățenilor UE la salarii care să le ofere o viață decentă. Potrivit statisticilor, aproape 9 la sută dintre persoanele angajate, din Uniunea Europeană, sunt expuse riscului de sărăcie, cele mai vulnerabile fiind femeile. La nivelul statelor membre, spun reprezentanții Grupului PPE, ar trebui luate măsuri corective, cu respectarea atât a posibilităților bugetare ale fiecărui stat, dar ținând seama și de opiniile partenerilor sociali și a beneficiarilor. Pentru combaterea sărăciei, UE pune la dispoziția statelor membre aproape 4 miliarde de euro, prin Fondul de ajutor european, pentru perioada 2014 – 2020.
Obiectivul principal al politicii sociale promovate de Grupul PPE este de a le oferi cetăţenilor instrumente necesare prin care aceştia să devină sau să rămână independenţi. Un obiectiv important al popularilor europeni este să creeze un mediu favorabil IMM-urilor, ceea ce presupune asigurarea celor mai bune condiții pe plan financiar și juridic pentru întreprinderile nou-înființate: garantarea accesului la credite cu rate accesibile, introducerea instrumente financiare moderne precum capitalul de risc, finanțarea participativă și obligațiunile pentru finanțarea proiectelor. Bugetul UE prevăzut pentru politicile structurale până în 2020 este de peste 350 de miliarde de euro și constituie un instrument cheie pentru promovarea investițiilor, a competitivității și a solidarității. Aceste mijloace financiare trebuie să fie orientate către consolidarea creșterii economice, ținând seama în același timp de recomandările specifice fiecărei țări.
[citeste si]
Reprezentanții PPE își orientează atenția și spre consolidarea dimensiunii culturale a UE, sprijinind măsuri de protecție a diversității culturale a Uniunii. UE și statele sale membre ar trebui să se angajeze în vederea realizării obiectivului ambițios al mobilității educaționale, consideră popularii europeni. "Educația reprezintă o responsabilitate națională, însă ne dorim să abordăm dimensiunea transnațională pentru a valorifica semnificația unui context european și a unor perspective educaționale europene mai ample, creând astfel oportunitatea unei reflecții la nivel global și a unei înțelegeri interculturale", se mai arată în Agenda Grupului PPE.
Liderii Grupului PPE fac lobby și pentru o politică comună în domeniul energiei, care să asigure un nivel mai ridicat de securitate, independență și diversitate în ceea ce privește aprovizionarea cu energie, precum și prețuri accesibile și competitive ale energiei, acestea constituind o condiție a creșterii economice și a ocupării forței de muncă. În prezent, UE importă 53% din energia pe care o consumă - în cea mai mare măsură petrol și gaze naturale – pentru care plătește o factură de aprox. 1 miliard de euro pe zi. Ba mai mult, unele țări depind de un singur furnizor, fiind vulnerabile la întreruperi de aprovizionare cauzate de dispute politice sau comerciale.
Opiniile Grupului PPE privind societatea şi economia se bazează pe convingerea fermă că în Uniunea Europeană fiecare persoană este la fel de importantă, iar succesul proiectului european depinde de capacitate de a răspunde așteptărilor pe care indivizii le au.
Material publicat cu sprijinul Grupului PPE. PPE este cel mai mare grup din Parlamentul European, ce reunește forțe politice pro-europene de centru și de centru-dreapta, care doresc să consolideze obiectivul unei Europe mai competitive, mai democratice, mai transparente și al unei economii sociale de piață.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu