Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), este reținut preventiv pentru 29 de zile, acuzația fiind de cumpărare de influenţă, într-un contract cu CE Oltenia. Adevărata miză ar putea fi, însă, privatizarea CFR Marfă. Atunci, Traian Băsescu și oamenii săi l-au acuzat pe premierul Victor Ponta de favorizarea lui Gruia Stoica. Arestarea lui Stoica ar putea fi urmată de noi atacuri la adresa premierului și guvernului.
Președintele spunea, într-o intervenție televizată, la B1 Tv, că pentru CFR Gruia Stoica nu avea bani. ”Sunt date mai intime, mai de familie, nu le-aș etala. A vrut să-și ajute un amic, un prieten, dar a ieșit prost. (…) Oricum a fost compromisă. Dar dacă licitația era trucată, compromiterea era totală. (…) E foarte greu să spui că corupția a fost aici, dar când te uiți la modificarea condițiilor, nu poți să nu te gândești că există o oarecare relație între premier și cumpărător", a spus președintele în plin scandal al privatizării .
Denunțătorul Nelu Iordache a scos din joc un ministru
În acest context, nu poate fi exclus un nou scenariu de tipul Nelu Iordache-Ovidiu Silaghi. Nelu Iordache s-a autodenunțat că i-a dat șpagă lui Ovidiu Silaghi, pentru a influența CNADNR. Nelu Iordache, supranumit "regele asfaltului" era închis pentru alte capete de acuzare. Procurorii au spus că Iordache a schimbat ilegal destinația sumei de 31.519.960 lei, reprezentând o parte din venitul încasat de la CNADNR pentru primul tronson din autostrada Nădlac – Arad. În spatele gratiilor a avut loc un denunț într-un alt caz, în care nu începuse urmărirea penală. Iordache spera să beneficieze de o încadrare mai ușoară prin acel autodenunț. Silaghi, pe atunci propus pentru Ministerul Transporturilor, a fost scos din cărți, dar Iordache a rămas în arest.
Ținta-privatizarea eșuată a CFR Marfă
Scenariul s-ar putea repeta, de această dată cu Gruia Stoica în arest. Stoica, reținut într-un dosar cu legătură cu CFR Marfă, dar fără legătură cu privatizarea, s-ar putea autodenunța în legătură cu faptele la care se referea Traian Băsescu. Vizați ar fi cei care au orchestrat privatizarea, ministrul Transporturilor, alți miniștri din cabinetul Ponta și chiar premierul.
Gruia Stoica poate scăpa dacă ”denunță” guvernul
În ceea ce privește autodenunțarea făcută de mituitor, avocata Mihaela Olaru a declarat pentru DC News că intră sub incidența legii 78/2000. Avocata a subliniat că dacă făptuitorul, care a cumpărat influență, se autodenunță înaintea demarării urmăririi penale, acesta scapă de pedeapsă.
La Secțiunea 2 din Legea 78/2000, articolul 6.1, alineatul 2 prevede: "Făptuitorul nu se pedepsește dacă denunță autorității fapta mai înainte ca organul de urmărire să fi fost sesizat pentru acea faptă". Este completat de alineatul 4, care prevede că "Banii, valorile sau orice alte bunuri se restituie persoanei care le-a dat în cazul prevăzut la alin. (2)".
Un nou scandal tip Silaghi, lovitură pentru Guvern
Prin urmare dacă se dovedesc fapte ce au legătură cu darea de mită sau cumpărarea de influență în privatizarea CFR Marfă, așa cum au fost sugerate de Traian Băsescu, și Gruia face un autodenunț, poate scăpa. Dacă aceste presupuse fapte nu vor putea fi dovedite, Gruia rămâne în arest, ca în cazul Nelu Iordache. Căderea la pace cu procurorii poate, totuși, să îl ajute în cazul CE Oltenia. Orice declarații prin care Stoica incriminează demnitari implicați în privatizarea CFR Marfă vor declanșa un scandal similar scandalului Silaghi, șubrezind Guvernul Ponta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu