Lideri ai Germaniei, Statelor Unite, Franţei, Italiei şi Regatului Unit şi-au exprimat luni hotărârea ca suveranitatea Ucrainei să fie respectată, având în vedere 'tensiunile dintre Rusia şi Ucraina', potrivit unui comunicat al Palatului Elysee, transmite marţi AFP.
În contextul în care Rusia este acuzată că pregăteşte un atac asupra vecinului său ucrainean, preşedintele Emmanuel Macron şi ceilalţi patru şefi de stat şi de guvern şi-au 'exprimat angajamentul de a acţiona pentru menţinerea păcii şi securităţii în Europa', a informat preşedinţia franceză după încheierea convorbirii telefonice dintre cei cinci lideri.
Aceştia au reamintit necesitatea ca Rusia să se angajeze din nou în negocieri cu Ucraina în cadrul formatului Normandia, sub egida Franţei şi Germaniei. Această coordonare diplomatică a avut loc în ajunul videoconferinţei dintre preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin pe această temă şi după avertismentul de luni al Casei Albe care a declarat că este gata să reacţioneze împotriva Moscovei în cazul unei agresiuni a Rusiei împotriva Ucrainei.
Pe lângă ameninţarea cu impunerea de sancţiuni economice, SUA sunt pregătite şi să îşi sporească prezenţa militară în Europa de Est în cazul în care Rusia atacă Ucraina. Un înalt oficial american a declarat vineri pentru Washington Post că Rusia se pregăteşte să lanseze o ofensivă la începutul anului 2022 la care ar urma să participe 175.000 de soldaţi.
Moscova a negat în repetate rânduri orice intenţie belicoasă şi a acuzat ţările occidentale că înmulţesc provocările. Din 2014, Ucraina este în război cu separatiştii pro-ruşi din estul ţării, care sunt susţinuţi de Rusia. Conflictul, care s-a soldat cu peste 13.000 de morţi, a început după anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova, precizează Agerpres.
"Situaţia din Ucraina ar trebui să fie mai îngrijorătoare pentru Guvernul României decât creşterea pensiilor şi a salariilor. Nu cred că e vorba doar despre intrarea iluzorie a Ucrainei în NATO. Ucraina nu îndeplineşte nicio condiţie pentru NATO.
Este dorinţa lui Vladimir Putin de a muta strategic, de a ocupa largi teritorii, practic tot litoralul Mării Negre, pentru a face legătura cu Transnistria. Ar fi într-o mică graniţă cu România şi cu Republica Moldova. Sunt doar mutări strategice. Nu cred că Rusia va merge mai departe, nu va fi conflict deschis între NATO şi Rusia, România şi Rusia sau SUA şi Rusia, nimeni nu e pregătit pentru aşa ceva.
Dar în funcţie de mişcările pe care le pregăteşte Bucureştiul, situaţia se poate tensiona foarte mult. Şi aşa Marea Neagră este poligon de încercare. Zilnic, avioanele ruseşti se hărţuiesc cu avioanele NATO. La fel şi la nivel naval. În mod normal, România ar trebui să se trezească din amorţeala privind politica externă", a declarat Bogdan Chirieac la România TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu