Germania: Posibilă expoziţie despre legăturile dintre casa regală de Hohenzollern şi nazişti

Manja Schüle: "Reevaluarea critică a rolului familiei Hohenzollern în epoca nazistă, sprijinul lor pentru naţionalism şi prezentarea acestuia cetăţenilor este un demers care merită întreprins"
Manja Schüle: "Reevaluarea critică a rolului familiei Hohenzollern în epoca nazistă, sprijinul lor pentru naţionalism şi prezentarea acestuia cetăţenilor este un demers care merită întreprins"

Ministrul culturii din landul Brandenburg a iniţiat pregătirile pentru o posibilă expoziţie despre legăturile dintre casa regală de Hohenzollern şi nazişti, informează duminică dpa.

'Mi se pare extrem de atrăgătoare această idee', a declarat ministrul Manja Schüle pentru ziarul Tagesspiegel.'Reevaluarea critică a rolului familiei Hohenzollern în epoca nazistă, sprijinul lor pentru naţionalism şi prezentarea acestuia cetăţenilor este un demers care merită întreprins'.

Ea i-a cerut directorului general al Fundaţiei Palate şi Grădini Prusace (SPSG), Christoph Martin Vogtherr, să elaboreze un concept general despre cum ar putea arăta o astfel de expoziţie, unde ar putea fi prezentată şi de ce ar fi nevoie. 'Am convenit că va prezenta acest proiect. Până la urmă, consiliul fundaţiei va trebui să decidă asupra planurilor expoziţiei'.

Potrivit lui Schüle, care este şi preşedinta consiliului fundaţiei, ceea ce este exclus este 'orice fel de influenţă din partea familiei prusace şi, de asemenea, orice influenţa asupra numirii unei comisii ştiinţifice'. De asemenea, nu va fi nici un panou la intrare pe care să se poată citi 'Expoziţie comună a SPSG şi a familiei Hohenzollern'. În acelaşi timp, Schüle a spus, referitor la dezbaterea despre conflictul cu descendenţii ultimului împărat german, că este conştientă de mesajele conciliante din partea casei de Hohenzollern, adăugând: 'Şi da, sunt fericită de asemenea în legătură cu asta'.

Vezi și: Ucraina, foc și pară pe Germania, după ce un oficial a spus că peninsula Crimeea nu va mai fi niciodată a Kievului. "Limite încălcate GRAV"

Prinţul Georg Friedrich al Prusiei declarase pentru Tagesspiegel la începutul lunii ianuarie că, din punctul său de vedere 'este absolut depăşit ca istoria palatelor prusace din Berlin şi Potsdam în timpul Republicii de la Weimar şi în epoca nazistă să fie tratate într-o expoziţie'.

O astfel de expoziţie ar trebui mai presus de toate 'să abordeze în mod critic şi rolul strămoşilor (săi)', a spus Georg Friedrich. Un posibil spaţiu pentru organizarea expoziţiei este Palatul Cecilienhof din Potsdam. Independent de planurile privind organizarea acestei expoziţii, din 2014 sunt în curs negocieri între guvernul federal şi landurile Berlin şi Brandenburg, pe de o parte, şi casa de Hohenzollern, pe de altă parte, privind returnarea unor obiecte de artă şi compensări.

Discuţiile sunt întrerupte după ce landul Brandenburg a reluat un proces pentru nişte proprietăţi expropriate început în 2015. Landul a refuzat să ofere despăgubiri pe baza tratatului de unificare al Germaniei. Casa de Hohenzollern a dat în judecată landul, miza fiind 1,2 milioane de euro. Conform legii, nu se plătesc despăgubiri celor care 'au ajutat şi au favorizat în mod substanţial' regimul nazist, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel