Gerhard Schroeder, fostul cancelar al Germaniei, plătit regeşte de companiile ruseşti. A spus că susţine proiectele pentru "interesele Germaniei şi Europei"

O fotografie cu Gerhard Schroeder şi Vladimir Putin făcută în timpul Cupei Mondiale din 2018, care s-a ţinut în Rusia, a apărut din nou în primele pagini ale ziarelor germane. Acum, societatea germană, dar şi mediul politic, îi cer lui Schroeder să se distanţeze de liderul de la Kremlin, în contextul războiului din Ucraina, dar fostul cancelar nu dă niciun semn că ar urma să facă asta. Presa internaţională spune că un rol în refuzul său îl joacă şi sumele mari pe care le ia de la companiile ruseşti. 

Al şaptelea cancelar german, Schroeder este cunoscut azi pentru lobby-ul economic mai mult decât pentru munca în favoarea social-democraţiei germane. Iar drumul său a început când a semnat pentru construcţia gazoductului Nord Stream 2, care ar fi trebuit să aducă gazul rusesc în UE printr-o conductă de pe fundul mării Baltice, dar şi când a oferit un cec în alb pentru ca Berlinul să devină cel mai mare partener comercial al Moscovei. 

După plecarea din funcţiile publice deţinute în statul german, Schroeder a preluat conducerea consiliului director al Nord Stream, dar şi a comisiei de supervizare a consorţiului energetic Rosneft. În plus, din luna iunie acesta ar trebui să se alăture conducerii Gazprom, scrie La Razon.

Olaf Scholz, SPD şi Asociaţia Germană de Fotbal îi cer lui Schroeder să i se opună lui Putin

Între timp, cordialitatea dintre Putin şi Schroeder nu a încetat, în ciuda criticilor care nu au înţeles niciodată cum s-a format prietenia dintre fostul cancelar şi actualul preşedinte al Federaţiei Ruse. Însă, chiar dacă pentru ani de zile această relaţie şi poziţiile ocupate de Schroeder în companiile ruseşti au fost ignorate, situaţia s-a schimbat după invadarea Ucrainei de către Rusia. 

Fostul politician german nu doar că nu s-a distanţat de Vladimir Putin, dar a continuat să facă bani frumoşi din afacerile cu guvernul rus şi cu companiile energetice. Acesta nu a părut impresionat nici de mesajul actualului cancelar, Olaf Scholz, care a spus că "relaţiile sale cu Nord Stream nu sunt o chestiune privată", dar şi că "statutul său anterior de cancelar implică responsabiitatea de a renunţa la aceste poziţii". 

Zece politicieni de frunte ai SPD i-au cerut, prin intermediul unei scrisori deschise, lui Schroeder să i se opună public lui Putin. 

"Prin comportamentul său, îi ia în derâdere pe democraţii din Rusia, din Ucraina, din Europa şi din toată lumea", se arată în scrisoare. Până şi Asociaţia Germană de Fotbal i-a cerut fostului cancelar, care este membru de onoare al acesteia, să "renunţe la funcţiile sale din companiile de stat din Rusia". 

Aproape un milion de euro pe an din afacerile cu Rusia

Potrivit "Vermogen Magazin", averea lui Schroeder este estimată la aproximativ 20 de milioane de euro, la care se adaugă pensia ca fost cancelar, de aproximativ 8000 de euro pe lună, dar şi remuneraţiile ca fost membru al Parlamentului Saxoniei inferioare şi al Bundestagului. Schroeder, însă, câştigă mult mai mult din activităţile sale economice.

"Sprijinul meu pentru conducta din marea Baltică a fost legat exclusiv de interesele ţării noastre şi ale Europei", s-a apărat Schroeder în biografia sa, publicată în 2006, după suspiciuni de corupţie. În 2005, fostul cancelar prelua conducerea Nord Stream AG.

Conform Redaktionsnetzwerk Deutschland, salariul său pentru funcţia de conducere din Nord Stream AG este de aproximativ 250.000 de euro pe an. În ceea ce priveşte remuneraţia ca şef al comisiei de supervizare de la Rosneft, salariul ar fi de 600.000 de euro pe an, potrivit Der Spiegel. 

Peste toate aceste sume, membrii biroului său erau remuneraţi cu bani de la guvernul german. Conform legii din Germania, un fost cancelar are dreptul la un birou cu câţiva angajaţi, iar în 2021 trezoreria Germaniei a vărsat 407.000 euro în fondul de cheltuieli al acestui birou. Actualmente, 4 dintre angajaţii săi au demisionat, ca urmare a scandalului privind legăturile lui Schroeder cu Rusia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel