Rusia cere garanții de securitate, deși e stat agresor. Macron refuză 'polemicile acolo unde ele nu există'

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Preşedintele francez Emmanuel Macron a respins marţi orice fel de polemică 'acolo unde ea nu există', după afirmaţiile sale referitoare la viitoarele garanţii de securitate pentru Rusia, care au fost prost primite la Kiev şi în ţări din estul Europei, relatează France Presse.

 

'Cred că nu ar trebui să facem mare caz de asta, încercând să creăm polemici acolo unde ele nu există', a declarat el la sosirea la summitul UE-Balcani, ce se desfăşoară la Tirana.

'Am spus întotdeauna acelaşi lucru, adică în final, în discuţiile pentru pace, vor exista subiecte teritoriale asupra Ucrainei şi ele ţin de ucraineni, şi vor exista probleme de securitate colectivă asupra întregii regiuni', a adăugat Macron.

'Este acelaşi lucru pe care l-am spus de la început, acelaşi lucru la care noi am lucrat de altfel în februarie, martie şi care a constituit obiectul discuţiilor', a afirmat în continuare Emmanuel Macron, referindu-se la tentative, în special din partea sa - în cursul unei întâlniri cu Vladimir Putin în 7 februarie la Kremlin - de a oferi garanţii Rusiei referitoare la prezenţa NATO la frontierele sale cu scopul de a încerca să evite un război în Ucraina.

Macron a explicat sâmbătă că a avut un schimb de opinii cu preşedintele american Joe Biden despre 'arhitectura de securitate în care vrem să trăim mâine', evocând faptul că vor trebui oferite 'garanţii pentru propria securitate Rusiei în ziua în care ea va reveni la masa negocierilor'.

'Unul dintre punctele esenţiale este teama că NATO vine până la porţile sale, adică desfăşurarea de arme care pot ameninţa Rusia', a explicat el atunci la canalul francez de televiziune TF1.

Aceste declaraţii au suscitat critici în Ucraina şi în unele ţări din Europa de Est, care au poziţii ferme faţă de Rusia şi îl acuză pe Macron că ar fi prea indulgent şi că ar lăsa prea multe uşi deschise Moscovei.

'Cineva vrea să ofere garanţii de securitate unui stat terorist şi ucigaş?', a întrebat retoric secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, pe Twitter.

În opinia ministrului adjunct de externe polonez, Marcin Przydacz, Macron 'comite o eroare spunând ceea ce spune', iar Occidentul trebuie să ducă o 'politică de izolare' a Moscovei.

'Vladimir Putin are o structură mentală care face ca orice tentativă de contact, de calmare, să îl întărească psihologic', a declarat el într-un interviu la postul de radio RMF FM.

Vicepremierul leton Artis Pabriks a apreciat în Financial Times că ideea de a oferi garanţii de securitate Rusiei 'înseamnă să cazi în capcana poveştii lui Putin, potrivit căreia Occidentul şi Ucraina sunt responsabili de război'.

Ieşirea din conflictul ucrainean se va face oferind 'garanţii de securitate Ucrainei', a declarat la rândul său luni şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, adăugând că despre 'cele pentru Rusia, vom vorbi mai târziu', notează Agerpres.

Linia roșie peste care Putin nu poate trece. Generalul Ben Hodges, predicție despre războiul din Ucraina: O capcană pentru ruși. Vor fi forțați să plece

Generalul-locotenent în rezervă Ben Hodges, fost comandant al trupelor aliate din Europa a spus când s-ar putea termina războiul din Ucraina și care va fi momentul în care rușii vor fi forțați să se retragă.

"Ucraina a atins un impuls ireversibil, cred că nu există întoarcere. Cred că în următoarele două luni va fi o luptă foarte grea. Este prea devreme pentru a planifica paradele de victorie. Rușii vor continua să lanseze rachete împotriva țintelor civile. Dar ținând cont de toate acestea, cred că probabil până în februarie forțele ucrainene vor fi în măsură să înceapă eliberarea Crimeei și acest lucru va dura câteva luni pentru a folosi drone cu rază lungă de acțiune și alte diferite lucruri, pentru a face Crimeea de nesuportat pentru forțele ruse. Și cred că până la sfârșitul verii, august, forțele ruse vor fi forțate să plece. Cred asta pentru că sunt doar două drumuri care merg în Crimeea, unul peste podul Kurch și apoi cel care merge de-a lungul coastei Azov, prin Mariopol. Podul Kurch a fost deja lovit o dată și mai mult ca sigur că va putea fi lovit din nou. Podul de uscat, de-a lungul coastei Azov, este deja în raza Himars, așa că va fi perturbat și cred că următoarele două luni vor fi groaznice și se vor înrăutăți pentru forțele ruse și cred că regiunea Crimeea va deveni, de fapt, aproape o capcană pentru ruși", a spus Ben Hodges pentru Pro TV.

Întrebat de jurnalistul Cosmin Stan dacă asta înseamnă că vedere sfârșitul războiului până la vară, Ben Hodges s spus: "Da, dar partea principală, desigur, ar fi eliberarea Crimeei. La cum arată acum, asta încerc să-mi imaginez că ar putea fi. Știi, s-ar putea ca acordul într-un final cu Rusia, desigur, recunoscând că Crimeea este un teritoriu suveran al Ucrainei ... dar poate că există un fel de tranziție în care baza navală din Sevastopol se va preda complet ucrainenilor peste câțiva ani sau cam aşa ceva. Nu știu, pentru că nu am niciun rol în toate acestea. Dar lucrul de care sunt convins este că nu poate exista niciodată pace și securitate pentru Ucraina atâta timp cât Rusia controlează Crimeea. Niciodată".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel