Frumusețea dusă la extreme: Botoxul pentru pierderea în greutate a provocat un focar de botulism în Europa

Fotografie de la Jonathan Borba/ Pexels
Fotografie de la Jonathan Borba/ Pexels

Agenția de sănătate a bolilor infecțioase a UE a legat un focar de botulism în întreaga Europă cu o procedură controversată de slăbit practicată în Turcia, sfătuită cu fermitate de experții medicali și de autoritățile UE.

Neurotoxina botulină (BoNT) – cunoscută și sub denumirea de botox – este asociată în mod obișnuit cu modificări estetice, cum ar fi reducerea ridurilor și a liniilor încruntate, precum și ridicarea sprâncenelor.

Dar recent, a fost popularizată o altă utilizare mai puțin cunoscută: botoxul pentru pierderea în greutate.

Procedura constă în injectarea de BoNT în mușchii stomacului pentru a încetini digestia și a face corpul să se simtă plin pentru perioade mai lungi. După administrare, efectul este susținut să dureze aproximativ trei luni, potrivit Euractiv.

În ciuda afirmațiilor făcute de clinicile care oferă procedura, nu există dovezi documentate care să susțină eficacitatea botoxului gastric pentru pierderea în greutate.

Mai mult, aceste practici au fost acum legate de un focar recent de botulism, o boală cauzată de o toxină care atacă nervii organismului creând dificultăți de respirație, paralizie musculară și, în unele cazuri, moarte.

Până la sfârșitul lunii martie 2023, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a legat 87 de cazuri de botulism de injectarea intragastrică de BoNT.

Toate cazurile raportate în Europa până acum au implicat persoane care au călătorit în Turcia și au trecut prin intervenții medicale pentru a le ajuta să slăbească. Clinicile private din Turcia îl reclamă ca fiind mai accesibil în comparație cu alte țări, cu o diferență de preț de 40% sau 50%.

Botulismul iatrogen

Deși botulismul nu este o boală comună, poate fi totuși foarte periculos.

Potrivit ECDC, ratele de botulism în UE sunt în general scăzute, cu aproximativ 200 de cazuri în fiecare an – 0,03 cazuri la 100.000 de persoane.

Există cinci tipuri diferite de botulism, dintre care unele apar în mod natural, cum ar fi botulismul alimentar cauzat de alimente contaminate sau botulismul sugarilor atunci când sporii germinează în intestinul copiilor sub un an.

Tipul legat de focarul european se numește botulism iatrogen și nu este cauzat de mijloace naturale, ci de administrarea excesivă de toxine BoNT în timpul procedurilor medicale sau cosmetice.

În timp ce cazurile de acest tip de botulism cauzate de intervenții medicale sunt rare, ele pot fi foarte severe, cu simptome precum oboseală, slăbiciune, vedere încețoșată și dificultăți la înghițire și respirație.

În unele cazuri, persoanele infectate necesită tratament de terapie intensivă și administrarea de antitoxină botulină. Chiar și atunci când astfel de tratamente sunt disponibile, recuperarea completă durează de obicei săptămâni până la luni.

ECDC încurajează cetățenii UE să evite tratamentele de slăbire în Turcia și avertizează asupra riscurilor de dezvoltare a botulismului pe care acest lucru le presupune în acest moment.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel