Frica de a răspunde la telefon, o nouă fobie socială care ia amploare

Telefon
Telefon

Există persoane care dezvoltă o frică teribilă de a răspunde la telefon. Specialiștii vorbesc despre o adevărată fobie socială care ia amploare, paradoxal, tocmai din cauza mijloacelor moderne de comunicare: WhatsApp, Messenger, SMS, Facebook. 

Cei care suferă de fobia de telefon - frica de a răspunde la telefon - fac tot posibilul de a evita conversațiile telefonice. Este o situație cu consecințe serioase asupra vieții personale și profesionale. Vestea bună este că, fiind vorba despre o fobie, se poate rezolva cu ajutorul psihoterapiei.

În prezent, aproape toată lumea posedă un smartphone, dar, paradoxal, se vorbește din ce în ce mai puțin la telefon. Odată cu apariția a numeroase metode alternative de comunicare: SMS, WhatsApp, Facebook Messenger și alte aplicații, apelurile telefonice clasice au devenit facultative și chiar indezirabile. Pe de o parte, comunicarea prin mesaje scrise are o parte bună, spun psihologii, deoarece pot fi evitate conversațiile intruzive, inutile și uneori cu durate nedeterminate.

Pe de altă parte, există și dezavantaje: se pierde autenticitatea conversației și apare pur și simplu frica de a vorbi unii cu alții.

Potrivit psihologilor, fobia de telefon este o epidemie modernă aflată în plină expansiune. 

Sunetul unui telefon poate induce atacuri de panică persoanei afectate, scurtarea respirațiilor, transpirații, greață și palpitații. Cei cu formă severă a fobiei pot evita activitățile legate de telefon cum ar fi verificarea și răspunsul la mesajele telefonice. Aceștia nu vor aplica de obicei pentru joburi în care folosirea telefonului joacă un rol important.

Psihologul Maria Hejnar, intervievată de France Info, spune că frica de a răspunde la telefon poate rezulta din teama irațională de a primi o veste proastă; un accident, moartea unei persoane apropiate. Dar un eveniment traumatic din trecut sau lipsa încrederii în propria persoană poate fi de asemenea o cauză a fobiei de telefon. Vorbitul la telefon spune ceva despre stima de sine, despre capacitatea de a reacționa în situații noi, despre spontaneitatea unei persoane. 

Cât despre ce au de făcut persoanele care fac orice să nu răspundă la telefon, Maria Hejnar recomandă mare atenție să nu cadă în capcana evitării totale a apelurilor telefonice. 

Există câteva abordări terapeutice pentru această fobie, în funcție de severitatea anxietății. Unele persoane pot urma metode de auto-ajutor cu succes considerabil sau ajutor profesional. Tratamente mai eficiente sunt terapia cognitiv-comportamentală, incluzând expunerea la telefon, în care cel afectat este expus la exerciții practice provocatoare. Restructurarea cognitivă presupune provocarea gândurilor nesănătoase asociate cu fobia și substituirea lor cu moduri sănătoase de a gândi despre activitate. Unii terapeuți aplică și programarea neurolingvistică pentru cazurile severe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel