Miniştrii de Externe ai Franţei, Germaniei şi Poloniei au condamnat "ferm" vineri seara "folosirea disproporţionată a forţei împotriva manifestanţilor paşnici" din Georgia şi denunţă "ţintirea opoziţiei şi a reprezentanţilor mass-media".
"Drepturile fundamentale, în special libertatea de întrunire paşnică şi libertatea de expresie, trebuie respectate şi protejate în conformitate cu Constituţia şi angajamentele internaţionale ale Georgiei", subliniază miniştrii într-un comunicat comun. Ei cer partidului la putere, Visul Georgian, "să dezamorseze tensiunile şi să deschidă un dialog incluziv cu toate forţele politice şi reprezentanţii societăţii civile".
Tribunale din Georgia au ordonat vineri arestarea a doi lideri ai opoziţiei din această ţară din Caucaz, pe fondul represiunii împotriva grupărilor proeuropene care au sprijinit protestele împotriva amânării de către guvern a negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană, notează Reuters.
Protestele antiguvernamentale erau programate să continue vineri, în timp ce partidul de guvernământ Visul Georgian a afirmat că demonstraţiile reprezintă o încercare de a organiza o revoluţie.
Nika Gvaramia, liderul celui mai mare partid de opoziţie din ţară, Coaliţia pentru Schimbare, a fost condamnat la 12 zile de închisoare sub acuzaţia de huliganism şi neascultarea ordinelor poliţiei. Partidul său a declarat miercuri că a fost reţinut în mod violent şi pe nedrept de poliţie.
Aleko Elisaşvili, o altă figură marcantă a opoziţiei, a fost plasat în arest preventiv pentru două luni.
Procurorii l-au acuzat că a agresat un politician al partidului de guvernământ Visul Georgian, acuzaţie pe care el a negat-o.
Alţi opt activişti ai opoziţiei reţinuţi în ultimele zile au fost acuzaţi vineri de infracţiuni legate de "violenţe săvârşite în grup", care pot fi sancţionate cu până la nouă ani de închisoare, a declarat presa locală, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu