Urmărește emisiunea live



Fondurile din PNRR, modificările aduse de Guvern. Hotărârile aprobate de Executiv

Foto: gov.ro
Foto: gov.ro

Iată prevederile Hotărârii de Guvern adoptate de Executiv. 

Sunt noi modificări și completări ale Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituțional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă. Acestea au fost aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 209/2022 aduse prin Hotărârea Guvernului aprobată în ședința din data de 28 martie 2024.

Prin Hotărârea luată de către Guvern s-au avut în vedere modificarea articolului 13 din Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituțional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, alineatul (11 ) și adăugarea unor noi aliniate după aliniatul (12 ) al aceluiași articol. Astfel, noul conținut al aliniatelor mai sus menționate va arăta în felul următor:

”(11 ) Beneficiarii/liderii de parteneriat, alţii decât cei prevăzuţi la art. 9 alin. (1) şi (11 ), precum şi la art. 10 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 depun la coordonatorii de reformă/investiţii, la responsabilii de implementarea investiţiilor specifice locale, respectiv la agențiile de implementare a proiectelor, după caz, cereri de transfer distincte pentru plata din fondurile aferente PNRR a cheltuielilor efectuate după semnarea contractului de finanțare.”

”(13 ) Beneficiarii/liderii de parteneriat, alții decât cei prevăzuți la art. 9 alin. (1), (11 ) și (2), precum și la art. 10 alin. (1), (3) și (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 depun la coordonatorii de reformă/investiții/responsabilii de implementarea investițiilor specifice locale, respectiv la agențiile de 2 implementare a proiectelor, după caz, cereri de transfer pentru plata din fondurile aferente PNRR a sumelor aferente avansurilor, cu respectarea alin. (14 ) – (16 ) ”

” (14 ) În aplicarea prevederilor art. 23 alin. (71 ) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021, beneficiarii/liderii de parteneriat prevăzuți la alin. (13 ) pot acorda avansuri către contractanți, într-un procent de până la 13% din valoarea contractului. ”

” (15 ) Plățile în avans se pot efectua într-o singură tranșă sau în mai multe tranșe periodice, în funcție de prevederile contractuale și în corelație cu graficul de îndeplinire a contractului respectiv, după caz. În cazul în care beneficiarii/liderii de parteneriat efectuează plăți în avans, în tranșe periodice, următoarele tranșe se acordă cu respectarea prevederilor art. 23 alin. (72 ) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021. ”

” (16 ) Plățile în avans se acordă în cadrul contractelor de achiziție ferme, pe baza facturilor de avans.”

Hotărârea Guvernului

Modificări preconizate și domenii care ar putea fi afectate

În Nota de Fundamentare se menționează că prin aceste dispoziții supuse modificării sau completării, după caz, ”se urmărește maximizarea absorbției fondurilor alocate României prin Mecanismul de redresare și reziliență, ținând cont de perioada de timp determinată de implementarea reformelor și investițiilor, în vederea minimizării riscului de neîndeplinire a țintelor și jaloanelor, respectiv a indicatorilor asumați de beneficiari în cadrul contractelor de finanțare. În acest scop, proiectul urmărește asigurarea unui nivel adecvat al cash-flow-ului pentru contractanții care au încheiat contracte de prestări servicii/ livrare bunuri/lucrări cu beneficiarii contractelor de finanțare din PNRR. ”

Mai mult decât atât, în aceasta se precizează impactul socioeconomic pe care îl va avea intrarea în vigoare a acestui act normativ. Printre domeniile afectate de intrarea sa în vigoare se numără: domeniul asistenței sociale; domeniul muncii; domeniul sănătății; domeniul educației; domeniului tineret; domeniului cultural; administrația publică central și locală; mediului concurenţial şi domeniului ajutoarelor de stat.

Notă de Fundamentare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel