Focuri de armă la Almati, în Kazahstan. Zeci de protestatari, "eliminaţi"

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Poliţia din Kazahstan a anunţat "eliminarea" a zeci de protestatari din capitala Almati, după a treia zi consecutivă de proteste. 

Corespondenţii agenţiei afirmă că în timp ce forţele de ordine se apropiau de mulţimea de protestatari s-au auzit focuri de armă.

Ulterior, poliţia din cel mai mare oraş al ţării a afirmat, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax, preluată de Reuters, că zeci de participanţi la revoltă au fost "eliminaţi". Tot joi, televiziunea de stat a informat că Banca Naţională a Kazahstanului a decis suspendarea tuturor instituţiilor financiare.

Accesul la internet era întrerupt în mare parte din teritoriu.

În urma protestelor declanşate în întreaga ţară de scumpirea carburanţilor şi-au pierdut viaţa marţi şi miercuri opt poliţişti şi militari din Garda Naţională.

Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a cerut sprijin din partea Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianţă militară condusă de Rusia din care mai fac parte Armenia, Belarusul, Kazahstanul, Kîrgîzstanul şi Tadjikistanul.

Premierul armean Nikol Paşinian, preşedinte în exerciţiu al OTSC, a confirmat joi pe Facebook cererea de asistenţă din partea Kazahstanului şi a afirmat că alianţa fostelor republici sovietice va trimite un efectiv neprecizat de forţe de menţinere a păcii, pe o durată determinată, scrie Agerpres. 

Chirieac: Rusia nu-şi permite să piardă Kazahstanul

"Ce se întâmplă exact acolo este prematur să spunem. Avem doar declaraţia lui Vladimir Putin, care interzice Occidentului să se amestece acolo, spunând că ar putea exista consecinţe dacă va îndrăzni cineva să se amestece în această ţară.

Kazahastan era cea mai mare şi cea mai importantă republică ex-Sovietică din Asia, la fel cum era Ucraina pentru Rusia Sovietică în Europa, cu două obiective foarte importante pentru Moscova, Poligonul Semipalatinsk şi Cosmodromul Baikonur. Acolo a existat sau există o autocraţie - nu e o democraţie de tip occidental - şi nu este singurul stat în care s-au întâmplat aceste lucruri. Fostul secretar de partid a rămas preşedinte 30 de ani, a demisionat în 2019. Între timp, Kazahstanul nu a dus-o rău, şi-a mutat capitala, s-a dezvoltat, s-a extins. Tu, România, nu ai investiţii în Kazahstan, dar Kazahstanul are investiţii majore în România, Rompetrol.

(...) Oare de ce Vladimir Putin a simţit nevoia să facă acea declaraţie occidentului, să nu se amestece în Kazahstan. Ţinând seama de comportamentul agresiv al Rusiei în Europa, în Ucraina, poate că nu s-a mai uitat la 'curtea din spate', la Kazahstan şi acolo a izbucnit această revoltă. Dar Rusia, să fie foarte clar, nu-şi permite să piardă Kazahstanul. O rupere de ritm s-a întâmplat acolo; astfel de manifestări nu pleacă de la sine. Şi în România ştim bine cum s-au întâmplat protestele: lumea era adânc rănită în inimă că nu era Dragnea la puşcărie...", a spus Bogdan Chirieac, într-o intervenţie la emisiunea lui Victor Ciutacu de la România TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel