Află în articol o scurtă istorie a Holodomorului din Ucraina sovietică.
Una dintre justificările centrale ale lui Vladimir Putin pentru declanșarea unui război în Ucrainei se bazează pe afirmațiile sale conform cărora cele două țări constituie un singur popor și că el își dorește demilitarizarea și denazificarea țării.
„Ucraina nu este doar o țară vecină pentru noi. Este o parte a propriei noastre istorii, a culturii și spațiului spiritual”, a spus Putin înainte de a invada Ucraina.
Totuși, deși Ucrainenii suferă și mor acum din cauza soldaților ruși, în istorie au mai avut de suferit din cauza unui alt lider. Este vorba de Stalin. Printre cele mai semnificative evenimente amintite în aceste momente este cunoscut sub numele de Holodomor, o foamete artificială care a sfâșiat și a ucis milioane de oameni în Ucraina la începutul anilor 1930, când făcea parte din Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, scrie USA Today.
Holodomorul se traduce aproximativ prin „moarte de foame” din ucraineană. Acesta este modul în care ucrainenii se referă la moartea de foame în masă a milioane de oameni în Ucraina, între 1932 și 1933, sub dictatorul sovietic Iosif Stalin. Holodomorul a făcut parte dintr-o foamete mai mare care a cuprins Uniunea Sovietică, pe măsură ce Stalin a colectivizat economia agricolă, preluând ferme mici și interzicând fermierilor independenți să-și vândă recoltele. Dar deciziile politice specifice care vizează Ucraina au intensificat foametea acolo, ducând Ucraina și multe națiuni să recunoască Holodomorul ca genocid. Se susține că Stalin le-a permis ucrainenilor să moară de foame pentru a înlătura rezistența ucraineană la reorganizarea fermelor sale.
Stalin și Uniunea Sovietică nu au recunoscut niciodată Holodomorul ca genocid. Discuția despre eveniment a fost puternic reprimată în interiorul Uniunii Sovietice, iar URSS a întreprins o campanie pentru a ascunde atrocitatea de restul lumii.
După cum a relatat Anne Applebaum în Atlantic, jurnaliştii din Uniunea Sovietică au fost supuşi unei cenzurii intense din partea Moscovei. Reporterii occidentali, inclusiv reporterul New York Times Walter Duranty, un câștigător al premiului Pulitzer, au minimizat situația din Ucraina. „Condițiile sunt proaste, dar nu există foamete”, a scris el într-un articol din 1933.
Guvernul rus de astăzi minimizează ceea ce s-a întâmplat. În 2017, purtătorul de cuvânt al Rusiei, Maria Zakharova, a declarat reporterilor că caracterizarea foametei drept genocid „contrazice faptele istorice”.
Cercetătorii au estimat că din cauza Holodomorului între 3 și 7 milioane de oameni au murit. Realitatea Plus a transmis un reportaj cu mărturiile unor ucraineni care au trăit în perioada Holodomorului. Oamenii au povestit că lumea era atât de flămândă încât mânca ghinde, apoi a trecut la porumbei. Există și relatări potrivit cărora au existat cazuri în care părinții și-au mâncat copii de foame. Unii ucraineni spun că de atunci există obiceiul ca cei dragi să îi întrebe mereu pe membrii familiei dacă au mâncat, dacă sunt sătui, un obicei transmis de pe vremea Holodomorului.
Holodomorul marchează un exemplu timpuriu și brutal în ceea ce mulți ucraineni spun că este o istorie lungă a ostilității Moscovei față de vecinul său din sud-vest. Cercetătorii sunt de acord că foametea a fost cauzată mai degrabă de politica agricolă a guvernului sovietic și a lui Stalin decât din cauze naturale, iar Holodomorul este denumit și „genocidul ucrainean”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu