Florii. Patriarhul Daniel: Prin flori, Hristos intră tainic în Ierusalim, dar și în sufletele noastre

Florile sau ramurile de finic cu care credincioşii merg de Florii la biserică simbolizează bucuria că Hristos intră tainic în Ierusalim, dar şi în sufletele oamenilor, le-a transmis patriarhul Daniel, duminică, celor prezenţi la slujba de la Catedrala Patriarhală.

"Florile acestea, stâlpările, ramurile de finic pe care noi le purtăm în mână simbolizează comemorarea Intrării Domnului în Ierusalim, dar şi faptul că noi exprimăm bucuria că Hristos Domnul intră nu numai în Ierusalim, ci şi în sufletul nostru, care devine un Ierusalim duhovnicesc, aşa cum se spune în acatistul Intrării Domnului în Ierusalim. (...) Deci, astfel, Hristos Domnul intră tainic în Ierusalim, dar şi în sufletele noastre. În această sfântă şi mare zi a Intrării Domnului în Ierusalim, noi aducem florile credinţei şi ale vieţii duhovniceşti Mântuitorului Iisus Hristos şi îi mulţumim. În acelaşi timp prevestim Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului Iisus Hristos: Răstignirea, Îngroparea şi Slăvita Sa Înviere", a spus patriarhul Daniel în predica rostită cu acest prilej.

Floriile: Florile credinței 

El a accentuat că florile pe care le purtăm în mână în această zi reprezintă "florile credinţei".

"Florile pe care le purtăm în mână în această zi, aşa cum a spus deja Sfântul Ioan Gură de Aur, reprezintă florile credinţei şi florile virtuţilor pe care le-am adunat în suflet prin rugăciune mai multă, prin metanii multe, prin lacrimi de pocăinţă, prin ascultarea mai intensă a slujbelor şi citirea mai cu frecvenţă a textelor sfinte ale Sfintei Scripturi şi ale scrierilor duhovniceşti, prin împărtăşirea mai deasă, prin milostenie mai multă. Acestea sunt florile Floriilor, simbolizate prin ramuri de finic, ramuri de salcie şi alte flori", a explicat înaltul ierarh ortodox.

Patriarhul Daniel a amintit şi de Sfântul şi Marele Mir, despre care a spus că simbolizează "viţa curată, simbolizează sufletul şi trupul curăţit de păcate prin postirea de 40 de zile prin Sfântul şi Marele Post".

"Noi avem o viaţă curată după ce ne-am spovedit, ne-am pocăit, ne-am spus păcatele şi am primit iertare de păcate, după ce ne-am împărtăşit mai des cu Sfânta şi Dumnezeiasca Euharistie. Viaţa noastră devine frumos mirositoare. Viaţa păcătoasă este urât mirositoare, viaţa curată, duhovnicească este frumos mirositoare. Deci, mirul de mare preţ pe care noi îl aducem în aceste zile este viaţa duhovnicească, viaţa curăţită şi sfinţită prin nevoinţele Marelui Post al al Sfintelor Paşti", a mai spus patriarhul Daniel.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel