Fenomen spectaculos pe cer în această lună. Cum poți vedea lumina zodiacală / video

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

În această lună, pe cer poate fi observat un fenomen atmosferic interesant, lumina zodiacală.

Spațiul dintre planete nu este gol, în ciuda faptului că este vid. Acesta conține praf, iar acest praf reflectă adesea lumina soarelui creând o strălucire slabă care pătrunde în spațiul interplanetar. Strălucirea fantomatică e vizibilă de pe Pământ ca un triunghi de lumină cețos cunoscut sub numele de „lumină zodiacală”, iar cel mai bun moment pentru a o vedea este după amurg, în luna martie, conform IFL Science.

De acum și până la echinocțiul din 21 martie, dacă vă aflați la latitudini medii și cu un cer întunecat după apusul Soarelui, veți vedea strălucirea triunghiulară la vest. Se numește lumină zodiacală, deoarece este cea mai strălucitoare de-a lungul benzii de constelații zodiacale care se încadrează pe planul ecliptic.

Cele mai bune condiții pentru a vedea lumina zodiacală sunt apusul și răsăritul soarelui în jurul echinocțiului de primăvară și toamnă, când ecliptica își face cele mai extreme unghiuri cu orizontul. Datorită orientării axei Pământului, în timpul primăverii emisferei nordice, este mai ușor de văzut după amurg. În toamnă, aceasta poate fi văzută înainte de zori.

Luna aceasta, lumina zodiacală va fi încadrată de două planete care au fost în conjuncție săptămâna trecută: Venus și Jupiter. Sursa de praf zodiacal provine de la cometele influențate de gravitația lui Jupiter, precum 67P/Churyumov-Gerasimenko, vizitată de misiunea Rosetta a Agenției Spațiale Europene. De asemenea, și Marte pare să contribuie la lumina zodiacală.

Lumina zodiacală este cunoscută și ca zori fals în emisfera nordică și amurg fals în sud. A fost descrisă de mezoamericani, precum și de savanții musulmani și de profetul Mahomed. În mod interesant, lumina zodiacală este, de asemenea, un subiect de cercetare al lui Brian May, basist al trupe Queen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel