EXCLUSIV  Federalizarea UE prin PNRR. România ar putea fi nevoită să aleagă. Dungaciu: Dacă eu te plătesc, vreau să aud și muzica

Comisia Europeană a adoptat în luna septembrie o evaluare pozitivă a Planului de redresare şi rezilienţă al României, care va putea primi, astfel, din partea UE granturi în valoare de 14,2 miliarde euro şi împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde euro în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR).

Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, în cadrul unei emisiuni la DC News TV, a analizat PNRR, considerând că Planul poate fi folosit de Uniunea Europeană și ca instrument de control al politicii externe și de securitate. Inclusiv în ceea ce privește înzestrarea militară.

Federalizare prin PNRR

Totodată, Dan Dungaciu e de părere că PNRR e un instrument de federalizare a UE, fără să se folosească acest cuvânt care în mentalul colectiv are conotații negative.

„Observăm azi, cum e cazul Poloniei și Ungariei, că PNRR-ul poate fi un instrument de corectare al politicilor interne. Dar ce ne face să credem că în viitor Planurile nu vor deveni un instrument de corectare al politicilor externe? Statele din centrul și estul Europei au programe de guvernare prin această finanțare masivă. Ori dacă eu te plătesc, vreau să aud și muzica. Aici sunt germenii viitoarei federații a Uniunii Europene.

România nu are nicio partitură și nu joacă nimic, asta e cert. Dar pe lângă noi mai sunt și alte state. PNRR-ul nu a fost făcut pentru noi, dar el e cel mai interesant instrument de federalizare inventat de europeni, fără însă să fie folosit cuvântul federalizare.

Cuvântul federalizare dacă îl pui în sondaje are conotații negative. Prin PNRR UE își permite să mai spună statelor și ce trebuie să facă. Dacă cineva ne va spune nouă în viitor, dacă vrem bani de la Bruxelles, în domeniul politicii de securitate trebuie să cumpărăm din afara UE doar armamentul care nu se regăsește în Uniunea Europeană?

Adică în toată această dispută între armamentul european și cel american, ar putea veni o decizie politică de la Bruxelles, care să denunțe achiziționarea de armament american în timp ce UE finanțează economiile europene. Ar trebui să fim pregătiți și pentru o asemenea modificare de peisaj strategic. Aici nu e vorba de ce ne place ci de ce se poate întâmpla”, a precizat Dan Dungaciu.

UE alocă 800 de miliarde de euro Mecanismului european de relansare

Toatele cele 27 de state membre UE ar urma să primească bani de la Mecanismul european de relansare, o schemă în valoare de 800 miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi. Pentru a primi bani, fiecare guvern trebuie să detalieze cum intenţionează să cheltuie partea care îi revine, cu condiţia ca cel puţin 37% din fonduri trebuie să meargă spre obiective verzi, precum reducerea emisiilor de CO2, şi cel puţin 20% pentru a face economia mai pregătită pentru epoca digitală.

Planurile naţionale sunt evaluate de Comisia Europeană, pentru a se asigura că îndeplinesc toate criteriile, şi apoi de consiliul miniştrilor de Finanţe, înainte ca banii să fie transferaţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel