FANTOMA, drogul care face ravagii printre tineri. Ce spune Centrul Antidrog

Noile pastile au apărut în România anul trecut și au fost aduse din Occident. Mai periculoase decât ecstasy, FANTOMA, cu o toxicitate catastrofală, care poate sparge vasele de sânge din creier, se pare că a prins foarte bine printre tineri.

FANTOMA îşi face apariţia în special la petreceri cu sute de participanţi, unde tinerii sunt tentaţi să încerce drogul, care dă dependenţă foarte repede. Drogul a fost denumit astfel din cauză că care imprimat pe el silueta unei fantome.

FANTOMA. "Acest produs nou intrat pe piaţă este foarte periculos, deoarece conţine metanfetamină, ketamină şi PMA. Iniţial, aceste substanţe produc consumatorului un fel de delir paranoic, apoi încep să spargă vasele de sânge din organism, inclusiv din creier, şi produc decesul. Se distribuie sub forma unor pilule de obicei albe, galbene, roşii sau maro, de mărimi şi forme diferite. Preţul este de 70 de lei, dacă achiziţionezi doar o pastilă, sau 50 de lei bucata, dacă iei mai multe", a precizat pentru libertatea.ro, Gigel Lazăr, preşedintele executiv al CIADO.

Citește și: Statistici alarmante despre consumul de droguri din România

Nu rare sunt şi cazurile în care dealerii le pun adolescenţilor asemenea stupefiant în paharele cu băutură, pentru a-i transforma în clienţi siguri.

Referitor la apariția drogului FANTOMA, Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a făcut următoarele precizări, care contrazic informațiile apărute până în prezent.

- Specialiştii din domeniul reducerii ofertei de droguri nu au identificat, până în prezent, acest tip de drog.

- Combinaţia de substanţe invocată (metamfetamină, ketamină, PMA – para metoxy amfetamină) nu a fost pusă în evidenţă în analizele de laborator realizate de Laboratorul de analiză şi profil al drogurilor din cadrul I.G.P.R. În cadrul activităţilor specifice au fost identificate şi analizate comprimate având logo „fantoma", de culoare albastră, conţinutul acestora fiind doar MDMA (de tip ecstasy), fără a exista altă substanţă în compoziţie.

- Monitorizarea indicatorilor medicali (urgenţe medicale ca urmare a consumului de droguri, admitere la tratament) nu a evidenţiat cazuri care să fi solicitat servicii de asistenţă medicală, psihologică sau socială ca urmare a consumului acestui tip de drog.

Citește și: Alarmant! Românii consumă circa 12 kilograme de heroină pe zi

Agenţia Naţională Antidrog concluzionează că, până în momentul de faţă, nu există indicii privind existenţa acestei combinaţii de substanţe, în România.

Se estimează că aproximativ 600.000 de tineri din România, cu vârsta între 15 şi 34 de ani, au consumat cel puţin o dată în viaţă un drog ilicit, în timp ce peste 300 dintre aceştia au decedat în ultimii 10 ani din cauza consumului de droguri, arată statisticile Agenţiei Naţionala Antidrog din 2014.

În funcţie de frecvenţa consumului de drog principal, majoritatea respondenţilor au spus că sunt consumatori ocazionali (57%), dintre care 30% consumă de două-trei ori pe săptămână, iar 27%, mai puţin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel