Fabricile se închid în Germania. Cel mai mare producător siderurgic: Producția nu mai este competitivă. E nevoie de intervenție politică rapidă

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

CEO-ul celui mai mare producător de oțel din lume avertizează asupra crizei pe măsură ce fabricile se închid.

Criza energetică din Germania se transformă într-o criză de producție, precizează un director al companiei siderurgice ArcelorMittal spunând că aripa germană a companiei nu mai poate concura din cauza costurilor energetice în creștere.

„Producția în Germania nu mai este în prezent competitivă”, a declarat Reiner Blaschek, CEO-ul ArcelorMittal Germania, care a închis recent două fabrici din țară. El solicită intervenția politică rapidă, spunând: „Avem nevoie de prețuri competitive la energie pentru industrie”.

Prețurile gazelor și energiei electrice, care au crescut în ultimele luni din cauza sancțiunilor și a deciziei Rusiei de a reduce fluxurile de gaze, au lăsat multe companii industriale cu costuri de intrare prea mari pentru a rămâne profitabile, iar mulți experți economici prognozează pierderi suplimentare pentru sectorul industrial de bază al Germaniei, care ar avea efecte secundare pentru restul economiei germane.

La fabrica de oțel a ArcelorMittal din portul Hamburg, lucrătorii coordonează producția pentru a se asigura că nu interferează cu sarcinile electrice de vârf – observate în cursul dimineții și serii – pentru locuitorii orașului Hamburg. Uzina de oțel din Hamburg consumă o cantitate enormă de energie. De exemplu, într-una dintre topitoriile care produce fier brut, aceasta folosește 76.000 de kilowați-oră de electricitate într-o singură oră, ceea ce este echivalentul a jumătate de milion de televizoare, potrivit ziarului german Die Welt.

„Avem nevoile de gaz ale orașului Lübeck și nevoile de electricitate din Kiel”, a spus Ansgar Jüchter, inginer la uzină.

Tot lanțul de aprovizonare e zguduit

Odată cu creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie electrică, uzina este la cheremul piețelor. Nu este vorba doar de coordonarea în jurul consumului de energie electrică de vârf, ci și de vreme. Fabrica își poate permite acum să producă oțel numai atunci când există suficientă energie solară și energie eoliană care e în rețea.

Cu toate acestea, uzina consumă și cantități uriașe de gaze naturale și, în acest sens, situația este și mai gravă. Fabrica produce fier din burete în interiorul unui turn de 60 de metri, iar ingredientele cheie pentru producerea sa sunt minereul de fier și gazul. Începând cu 1 octombrie, fabrica va înceta să producă acest ingredient cheie pentru industria siderurgică până la o nouă notificare.

Pe lângă reducerea fabricilor din Hamburg, ArcelorMittal va închide un furnal de la sediul său din Bremen la sfârșitul lunii deoarece gigantul siderurgic este primul grup industrial mare care a oprit producția în Germania din cauza crizei energetice. Cazul arată cât de repede problemele unei companii cheie pot zgudui întregul lanț de aprovizionare.

Oțelul de la fabrica din Hamburg este utilizat în producția de mașini, nave, precum și în poduri, clădiri, centrale electrice și conducte. În condițiile în care prețurile continuă să crească, nu numai industria siderurgică este în pericol, dar un efect de domino ar putea afecta mari părți din industria germană.

„Alte sectoare industriale au probleme majore”, a spus CEO-ul ArcelorMittal Germania.

Cifrele de la Asociația Industriei Oțelului arată cât de gravă este situația. Potrivit asociației, costurile suplimentare cu energia în acest an vor depăși 10 miliarde de euro, ceea ce echivalează cu un sfert din cifra de afaceri medie anuală din industria siderurgică germană, conform RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel