Expert ONU: Avem grave probleme pe internet. Guvernele evită subiectul

Legea internaţională prezintă lipsuri în ceea ce priveşte jurisdicţia pe internet, a declarat, joi, Joseph Cannataci, de la Universitatea din Malta, care are experienţă ca raportor special al ONU pe tema dreptului la viaţă privată.

El a participat la o dezbatere, în prima zi a conferinţei internaţionale "Intelligence in the Knowledge Society", la Bucureşti, şi a vorbit despre observaţiile şi recomandările sale în mandatul de raportor special din partea ONU.

"Am încercat să arătăm anumite aspecte legale, pentru că, în acest moment, avem grave probleme de jurisdicţie. Multe ţări au jurisdicţii ce se raportează la graniţele lor, dar azi, prin intermediul internetului, multe lucruri se petrec de-a lungul mai multor graniţe. Avem lipsuri în legea internaţională în ceea ce priveşte jurisdicţia. Ce se întâmplă când, să spunem, un cetăţean român este pus sub supraveghere de o entitate în afara României? Cine are competenţe în această zonă? Unde poate căuta acel cetăţean justiţia?", a spus Cannataci.

'Guvernele nu își doresc să aducă problema prea curând în discuție'

Totodată, el a precizat că această problemă nu este una pe care guvernele îşi doresc să o aducă prea curând în discuţie. "Guvernele nu se simt confortabil cu discutarea subiectului, în contextul în care, timp de mai mulţi ani, şi-au permis multe în lumea cibernetică", a afirmat el.

Joseph Cannataci a vorbit despre dreptul la viaţă privată ca despre un drept uman fundamental care, însă, are definiţii legale diferite, în funcţie de ţări. Astfel, a adăugat el, oamenii trebuie să îşi ceară dreptul la viaţă privată: "Puneţi-vă guvernul la punct! Spuneţi-i 'Lăsă abureala, foloseşte-o pe alţii. Pur şi simplu acordă-ne dreptul la intimitate!'".

Oamenii pot acţiona în cunoştinţă de cauză şi pe reţelele de socializare, alegând setările profilurilor lor virtuale cu foarte mare atenţie, a recomandat Cannataci. În final, el a dat un sfat pragmatic celor care vor să se asigure că viaţa lor privată este în siguranţă. "Aveţi prieteni adevăraţi, nu neapărat prieteni pe Facebook", a punctat Cannataci.

În iulie 2015, Consiliul Drepturilor Omului al ONU l-a desemnat pe Joseph Cannataci din Malta drept primul raportor special privind dreptul la viaţă privată. Mandatul raportorului este de trei ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel