Executivul va putea emite ordonanțe în timpul vacanței parlamentare din ianuarie 2025. Proiectul de lege, pe ordinea de zi a ședinței de guvern de joi

FOTO: gov.ro
FOTO: gov.ro

Guvernul ar putea aproba, în ședința de joi, un proiect de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe.

Citește și: Marea reformă începe cu două săptămâni de vacanță. Angajații la stat stau acasă 14 zile de Crăciun, Revelion și Bobotează

”Prin proiectul de lege sunt stabilite domeniile în care Guvernul va putea emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare din luna ianuarie 2025, și anume: Finanțe și Economie; Dezvoltare, Lucrări Publice și Administrație; Agricultură; Muncă și Solidaritate Socială; Digitalizare; Sănătate; Afaceri Interne; Transporturi și Infrastructură; Investiții și Proiecte Europene; Cultură; Mediu; Prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege”, se arată în expunerea de motive a proiectului.


Totodată, conform informării transmisă de Biroul de presă al Guvernului cu privire la agenda ședinței de joi, va fi aprobat și un proiect de lege pentru realizarea capabilității operaționale de apărare aeriană prevăzută în Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a, în cadrul programului de înzestrare ”Avion multirol de generația a V-a, F-35”, Faza I, și unele măsuri privind derularea contractelor Guvern la Guvern specifice Programului Foreign Military Sales.

”Prin proiectul de act normativ se urmărește realizarea capabilității operaționale de apărare aeriană prevăzută în Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a, în cadrul programului de înzestrare ”Avion multirol de generația a V-a, F-35”, Faza I, prin atribuirea contractelor de achiziție pentru pachetul de 32 avioane F-35, motoare, muniții, suport logistic inițial, acces permanent la lanțul global de suport al F-35, echipamente și servicii pentru și de instruire a personalului navigant de aviație, a personalului de sprijin și a personalului tehnic-ingineresc de aviație, echipamente criptografice cu regim special, asistență de specialitate, de la Guvernul Statelor Unite ale Americii”, conform expunerii de motive a proiectului.

Proiectul de lege prevede și o serie de drepturi și obligații specifice pentru personalul care va participa la misiuni în condițiile stabilite prin contractele de achiziție, întrucât pentru implementarea unor capabilități de complexitate ridicată din punct de vedere tehnic și operațional, este necesară participarea la activități de instruire cu un grad de risc ridicat pentru operare și mentenanță, se arată în document.

Calea ferată Ploiești Triaj - Focșani, lucrare de utilitate publică de interes național

Prin hotărâre de guvern, Executivul va aproba indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții ”Reabilitarea liniei de cale ferată Ploiești Triaj - Focșani”, lucrare de utilitate publică de interes național. Lungime traseului de cale ferată care va fi reabilitată este de 143 de kilometri, iar valoarea totală a investiției se ridică la 10.961.899.000 de lei.

Printr-o altă hotărâre de guvern va fi aprobată și Nota de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții ”Achiziție 23 locomotive electrice noi cu sisteme ERTMS, capabile să atingă viteza de 160 km/h și să tracteze până la 16 vagoane de călători”.

În nota de fundamentare a proiectului se arată că pentru achiziționarea celor 23 locomotive electrice noi cu sisteme ERTMS este necesară suma totală de 153.134.700,70 euro cu TVA, respectiv 760.267.848,55 lei cu TVA, calculat la cursul euro BNR de 4,9647 de la data de 30.10.2023. Tot acolo se arată că Ministerul Transporturilor și Infrastructurii prin Autoritatea pentru
Reformă Feroviară răspund de modul de utilizare a sumelor aprobate în proiectul de act normativ.

Tot prin hotărâre se va aproba și Nota de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții ”Achiziție de 9 rame electrice interregionale de lung parcurs RE-IR-2”. În baza studiului de fezabilitate realizat pe marginea proiectului a rezultat că finanțarea necesară pentru achiziționarea celor 9 rame electrice
interregionale de lung parcurs este în sumă totală de 89.948.662 euro cu TVA, respectiv 447.405.000 de lei cu TVA, conform notei de fundamentare a proiectului de HG.

Extinderea zonei libere din Portul Constanța, pe ordinea de zi

Va fi aprobat și un proiect de hotărâre privind extinderea regimului de zonă liberă în portul Constanța - zona Midia.

”Prezentul proiect de act normativ vizează extinderea regimului de zonă liberă în zona Midia a portului Constanța pe o suprafață de 7.703.958 metri pătrați, domeniu public al statului aflat în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și în concesiunea Companiei Naționale 'Administrația Porturilor Maritime' S.A. Constanța”, conform notei de fundamentare.

De asemenea, Guvernul va aproba, prin hotărâre, acordarea unui ajutor de stat regional ad-hoc companiei Nokian Tyres Europe Operations SRL.

”Ajutorul de stat regional ad-hoc va fi acordat sub formă de grant în valoare nominală de aproximativ 495.239.202 lei. Ajutorul de stat regional ad-hoc a fost notificat Comisiei Europene în data de 21 Februarie 2024. În baza notificării transmise de Ministerul Finanțelor, Comisia Europeană a emis decizia de autorizare a ajutorului de stat regional ad-hoc C (2024) 5876 final din 13.08.2024”, se arată în nota de fundamentare.

Un alt proiect de hotărâre prevede alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății, pentru finanțarea activităților specifice operaționalizării capabilităților medicale mobile Emergency Medical Teams 1 oferite de România prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Tot prin hotărâre se vor aproba și indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții ”Construire Stadionul Tineretului, Municipiul Brașov, str. Stadionului, nr. 14, județul Brașov”.

Guvernul va aproba, prin hotărâre, suplimentarea bugetului Serviciului de Informații Externe din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru plata unor drepturi de natura salarială.

În analiza Executivului se va afla un proiect de hotărâre privind transferul Spitalului Clinic Căi Ferate Nr. 2 - București din subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în subordinea Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, instituție de învățământ superior de stat și de cercetare, cu personalitate juridică, de interes public, aflată în coordonarea Ministerului Educației.

Guvernul va analiza și un proiect de hotărâre privind declasificarea unui act normativ.

Va fi aprobată, prin memorandum, semnarea Convenției între România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru eliminarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit și pe câștiguri de capital și prevenirea evaziunii fiscale și a evitării plății impozitelor și a Protocolului anexă la convenție, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel