Miliardarul Elon Musk a declarat că nu este interesat să cumpere TikTok.
Elon Musk a infirmat speculațiile conform cărora ar fi interesat să achiziționeze TikTok, platforma de videoclipuri scurte care a devenit cea mai utilizată rețea socială și care se află în mijlocul unei dezbateri aprinse în Statele Unite din cauza legăturilor sale cu grupul chinez ByteDance. Washingtonul continuă să țină sub interdicție aplicația până când jumătate din TikTok USA va ajunge în posesia unei firme sau a unui miliardar american.
Declarațiile lui Musk au fost făcute la sfârșitul lunii ianuarie și au fost publicate online sâmbătă de The WELT Group, parte a conglomeratului media german Axel Springer SE. Musk a participat la eveniment prin videoconferință.
„Nu am făcut nicio ofertă pentru TikTok”, a afirmat el, la doar o săptămână după ce Donald Trump, vechiul și noul lider de la Casa Albă, a sugerat că Musk ar putea fi un potențial cumpărător al companiei deținute de ByteDance.
Musk a clarificat că nu are nicio strategie în ceea ce privește TikTok, chiar dacă ar ajunge să dețină platforma. El a menționat, de asemenea, că nu folosește aplicația și nu este familiarizat cu formatul său.
„Nu sunt nerăbdător să cumpăr TikTok. În general, nu obișnuiesc să achiziționez companii, este o situație destul de rară”, a explicat Musk, făcând referire la preluarea sa neobișnuită a Twitter, acum rebranduit sub numele de X.
De regulă, noul bun prieten al lui Trump preferă să ridice companii de la zero, după cum a explicat chiar el mai departe în timpul întâlnirii.
Între timp, președintele Trump a semnat un ordin executiv prin care a cerut amânarea aplicării interdicției asupra TikTok, care trebuia să intre în vigoare pe 19 ianuarie.
Guvernul american a impus ByteDance un termen-limită pentru a vinde operațiunile TikTok din SUA, altfel aplicația riscă să fie interzisă. Oficialii americani consideră că aplicația ar putea reprezenta un risc de securitate națională, invocând temeri că autoritățile chineze ar putea forța compania să le furnizeze date despre utilizatorii americani. TikTok a respins acuzațiile, insistând că nu a transmis și nu va transmite datele utilizatorilor săi către Beijing.
În prezent, Apple și Google nu au reintegrat TikTok în magazinele lor de aplicații, în urma legii adoptate în SUA. Vineri, compania a anunțat că utilizatorii americani de Android pot descărca aplicația direct de pe site-ul său, ocolind astfel restricțiile impuse de autoritățile americane, potrivit USA Today.
Donald Trump a afirmat că discută cu mai mulți posibili cumpărători și că în curând va lua o decizie cu privire la viitorul TikTok, o platformă cu aproximativ 170 de milioane de utilizatori în SUA.
Săptămâna aceasta, președintele a emis un alt ordin executiv, prin care se prevede crearea unui fond de investiții în termen de un an, lăsând deschisă posibilitatea ca acest fond să preia TikTok.
ByteDance a negat în mod repetat că ar intenționa să vândă platforma.
Poziția lui Trump față de TikTok pare să se fi schimbat semnificativ față de primul său mandat, când a încercat să interzică aplicația pe fondul suspiciunilor că aceasta ar putea transmite date guvernului chinez.
Recent, Trump a recunoscut că are „o simpatie” pentru TikTok, apreciind rolul pe care platforma l-a avut în atragerea tinerilor alegători în campania sa prezidențială din 2024.
ByteDance și TikTok nu au oferit un răspuns imediat la solicitările de comentarii făcute în afara orelor de program, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News