Efectul pe care berea îl are asupra rinichilor. Cu siguranță nu îl știai

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @satura86
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @satura86

Un studiu a dezvăluit beneficiile pe care berea, o băutură preferată și consumată de foarte mulți oameni, le-ar putea aduce. Cu toate acestea, există experți care le pun sub semnul întrebării.

Ce se întâmplă în organism când bei bere

Berea este o băutură alcoolică, ne-distilată, fermentată pe bază de boabe de orz sau alte cereale (grâu, mei) și aromatizată cu hamei, care îi conferă un gust amărui. Din punct de vedere nutrițional, furnizează organismului vitaminele B12 și niacină, în plus față de apă și fosfor. Cu toate acestea, consumul trebuie să fie moderat ca urmare a nivelului de alcool. Totuși, un studiu a dezvăluit, în ultimii ani, că un consum moderat de bere ar putea avea un mare beneficiu asupra rinichilor.

Berea ajută la eliminarea calculilor renali?

Un studiu realizat de nefrologii Pietro Manuel Ferraro, Eric Taylor, Giovanni Gambaro și Gary Curhan a dezvăluit cât de importantă ar putea fi berea în eliminarea calculilor sau pietrelor renale. Aceste pietre solide formate din minerale și săruri sunt principala cauză a colicilor renale dureroase. Ele pot apărea în orice parte a sistemului urinar, cum ar fi rinichii, ureterele sau vezica urinară.

Experții au ajuns la concluzia că berea, fiind o băutură diuretică, facilitează eliminarea acestora prin urină. Totuși, trebuie să luăm în considerare faptul că acești calculi renali pot avea diferite dimensiuni și ar putea agrava simptomele colicilor. Prin urmare, studiul dezvăluie că ar putea fi benefic pentru eliminarea calculilor care nu depășesc 5 mm.

Alți experți pun sub semnul întrebării beneficiile berii

Studiul a stârnit tot felul de îndoieli în rândul altor experți. Și asta pentru că berea este totuși o băutură alcoolică. Alcoolul face corpul să se deshidrateze mai ușor și să piardă apă prin urină. În plus, are un aport mare de calorii, ceea ce determină creșterea în greutate a corpului. Creșterea în greutate sau obezitatea reprezintă o problemă cu care rinichii trebuie să se confrunte, deoarece devin mai predispuși să genereze calculi renali.

În plus, investigațiile ulterioare au găsit o contradicție la acest argument. Conform altor studii, s-a demonstrat că berea produce oxalați, săruri care sunt eliminate prin urină și care sunt responsabile pentru generarea calculilor de oxalat de calciu.

2. Sursa foto... (bere-drink-beer_81060100.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik 

Tipuri de calculi sau litiaze renale

În mod normal, urina ar trebui să elimine toate reziduurile din organismul nostru. Cu toate acestea, uneori, rinichii încep să acumuleze diferite săruri sau minerale, cum ar fi calciul, oxalatul și acidul uric, deoarece cantitatea este mai mare decât poate dilua. Acest lucru poate duce la apariția unor colici renale dureroase și este important să se determine cauza. De aceea, acești calculi renali sunt diferențiați în diferite tipuri conform Clinicii Mayo:

  • Calculi formați din calciu. Sunt cei mai comuni și, după cum indică și numele, sunt acumulări de oxalat de calciu. Acesta este adesea găsit în alimentele sau băuturile pe care le consumăm.
  • Calculi de struvită. Aceștia se formează din cauza unei infecții urinare și pot fi generați rapid și în dimensiuni mari.
  • Calculi formați din acid uric. Sunt întâlniți la persoanele care pierd lichide din cauza malabsorbției, diabetului sau sindromului metabolic. Uneori au un caracter genetic.
  • Calculi de cistină. Sunt întâlniți adesea la persoanele cu o tulburare ereditară numită cistinurie.

Chiar dacă berea poate părea uneori o băutură recomandată, trebuie să luăm în considerare atât avantajele, cât și dezavantajele. Consumul moderat poate avea beneficii nutriționale, dar excesul poate duce la probleme grave de sănătate, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel