E. coli, bacteria care contaminează brânzeturi și carne. Cum te ferești?

bacterie
bacterie

E. coli - Escherichia coli - se transmite la om în special prin consumul de carne și brânzeturi contaminate. 

Bacteria E. coli revine periodic în atenția publicului când sunt retrase de pe piață alimente contaminate, mai ales atunci când acestea sunt responsabile de îmbolnăviri. Recent, E. coli s-a aflat la originea unui scandal sanitar în Franța, unde un sortiment de brânză „reblochons” a provocat îmbolnăvirea a 7 copii cu vârste între 1 an și 3 ani. 

Dar ce este bacteria E. coli?

Descoperită în anul 1885 de Theodor Escherich, pediatru și bacteriolog german, bacteria E. coli „trăiește în tubul digestiv al omului și al animalelor cu sânge cald”, scrie Huffington Post. Există mai multe subtipuri de E. coli. 

Contrar a ceea ce am putea crede, majoritatea tulpinilor E. coli sunt inofensive pentru om și „conviețuim” foarte bine împreună. Dar există și tulpini extrem de periculoase, cum sunt E. coli entero-hemoragice (ECEH). 

E. coli entero-hemoragică se află la originea scaunelor diareice cu sânge și a sindromului hemolitic-uremic, așa cum a fost cazul celor 7 copii îmbolnăviți recent în Franța. Sindromul hemolitic-uremic cauzează insuficiență renală acută în cazul copiilor sub 3 ani. 10% din persoanele infectate cu E. coli entero-hemoragică pot face sindrom hemolitic-uremic, care poate fi mortal. 

Febra și vărsăturile fac parte de asemenea din simptomele provocate de infecția cu E. coli. 

Cum se transmite E. coli?

Transmiterea de la om la om este foarte rară. Contaminarea se face în principal prin consumul de alimente cu E. coli. Printre produsele cu cel mai mare risc de contaminare cu E. coli se află: carne crudă sau insuficient preparată termic, produse lactate sau lapte crud, brânzeturi din lapte nepasteurizat, uneori legume sau fructe crude

De ce carnea și laptele crud?

„Principalele rezervoare ale bacteriei E. coli sunt bovinele și ovinele. Sunt purtătoare sănătoase ale bacteriei și contribuie la contaminarea mediului prin bacteriile prezente în materiile fecale. Contaminarea alimentelor de origine animală se produce în special în abatoare (unde suny eviscerate animalele) sau în ferme la mulsul laptelui”, explică specialiștii în siguranță alimentară. 

Sfaturi pentru prevenirea contaminării

Iată recomandările Institutului Pasteur pentru prevenirea infecțiilor cu E. coli:

- Evitați consumul de carne de vită insuficient preparată termic mai ales în cazul copiilor sub 5 ani.

- Copiii și persoanele în vârstă trebuie să evite consumul de brânzeturi din lapte nepasteurizat. 

- Spălați temeinic fructele, legumele și ierburile aromatice mai ales dacă sunt consumate crude. 

- Spălați-vă pe mâini înainte de pregătirea mesei și ori de câte ori este necesar. 

- Mențineți igiena ustensilelor de bucătărie și spălați după fiecare utilizare obiectele care au intrat în contact cu carne crudă (ex. tocător, cuțit).

- Separați alimentele crude de cele preparate. 

- Nu consumați apă din surse improprii și neverificate din punct de vedere microbiologic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel