Durere în partea dreaptă: ce boli semnalează

În partea dreaptă a abdomenului, numită și fosa iliacă dreaptă, se află apendicele, cecul, porțiunea terminală a ileonului, ureterul drept, ovarul drept (la femei), cordonul spermatic (la bărbați). Adesea, durerea în partea dreaptă se corelează cu probleme la unul dintre aceste organe. 

Iată care sunt cele mai frecvente boli semnalate de durerile în partea dreaptă.

Apendicită. Dacă durerea e localizată în fosa iliacă dreapta poate fi vorba despre o apendicită. În acest caz durerile sunt deseori însoțite de febră (maximum 38,5 grade Celsius), greață, vomă, tulburări de tranzit intestinal. Se impune consultul medicului în vederea unei intervenții chirurgicale (dacă diagnosticul se confirmă), astfel încât să se evite o peritonită (infecție în interiorul întregului abdomen din cauza perforării apendicelui).

Hernie inghinală. Reprezintă perforarea peretelui abdominal și ieșirea (hernia) unui segment de intestin care se poate răsuci (hernie strangulată). Și în acest caz se impune intervenția chirurgicală.

Chist ovarian. Chisturile ovariene sunt foarte frecvente și pot fi întâlnite la femei de toate vârstele. Uneori chisturile ovariene pot fi asimptomatice, alteori pot fi însoțite de anumite simptome cum ar fi: dureri pelvine, disconfort abdominal, dureri în timpul contactului sexual. Ele impun consult ginecologic și uneori tratament chirurgical.

Sarcină extrauterină. Sarcina ectopică reprezintă implantarea anormală a zigotului (produsului de concepție), adică în afara cavității uterine. Printre simptomele sarcinii extrauterine se numără întârzierea menstruației, durerea pelvină și sângerarea vaginală anormală. Alte semne și simptome pot fi: febră, slăbiciune musculară, amețeli, vărsături, durere iradiată în umăr. Pacienta trebuie să se prezinte de urgență la camera de gardă în acest caz sau dacă apare hemoragia.

Boli ale colonului. Pe lângă durerea abdominală pot apărea alternativ constipație și diaree. Dacă tulburările sunt recente, mai ales la o persoană de peste 40 de ani, trebuie consultat medicul. Boala Crohn, colita ulceroasă sau chiar cancerul de colon pot fi câteva afecțiuni semnalate prin durerea abdominală în regiunea iliacă.

Torsiunea testiculară. Torsiunea funiculului spermatic înseamnă răsucirea cordonului prin care testiculul este legat de abdomen, blocarea aportului de sânge ce vine la testicul și consecutiv necroza în timp a acestuia. Torsiunea testiculară poate apărea la orice vârstă, dar în special în perioada prepubertară, având drept cauză mobilitatea exagerata a testiculului. Consultația medicală este urgentă într-un asemenea caz, deoarece un testicul răsucit netratat poate provoca vătămarea ireparabilă a testiculului și trebuie exterminat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel