Preşedintele croat, Zoran Milanovic, a afirmat miercuri că îl va instrui pe reprezentantul permanent al Croaţiei la NATO, ambasadorul Mario Nobilo, să voteze împotriva primirii Finlandei şi Suediei în alianţa militară occidentală până nu va fi amendată legea electorală din Bosnia-Herţegovina.
Potrivit lui Milanovic, Croaţia trebuie să susţină condiţionarea aderării Finlandei şi Suediei la NATO de chestiunea egalităţii în alegeri a croaţilor din Bosnia-Herţegovina, potrivit Agerpres.
"Nu este un gest împotriva Finlandei şi Suediei, ci pentru Croaţia", a insistat el.
Preşedintele croat a mai spus într-o conferinţă de presă că în opinia sa croaţii din Bosnia, ca entitate politică, sunt "distruşi" şi că este în interesul Croaţiei să împiedice acest lucru.
El a adăugat că Turcia, care se opune aderării celor două state nordice la Alianţă, arată cum trebuie luptat pentru interesele naţionale şi "cu siguranţă nu va renunţa până nu va obţine ceea ce vrea", în timp ce Croaţia se comportă exact contrar.
"Putem discuta despre Ucraina, dar nu este o problemă arzătoare pentru noi. Aceasta este", a insistat el, respingând criticile premierului şi ministrului de externe în sensul că reputaţia Croaţiei poate avea de suferit cu o asemenea poziţie.
"Sunt gata să-mi asum vina. Am spus că pentru mine croaţii din Bosnia-Herţegovina sunt mai importanţi decât toată graniţa ruso-finlandeză", a subliniat Milanovic.
Preşedintele croat a îndemnat totodată parlamentul să nu ratifice acordul de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO.
Citește și...
Suedia a semnat o cerere oficială de aderare la NATO pe 17 mai, în ciuda poziției sfidătoare a Turciei că nu va aproba cererile Suediei și Finlandei, invocând că cele două țări vecine „adăpostesc teroriști”.
”Nu vom spune ”da” acelor țări care aplică sancțiuni Turciei pentru a se alătura organizației de securitate NATO”, a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan la sfârșitul zilei de 16 mai.
Referindu-se la intențiile delegațiilor suedeze și finlandeze de a se întâlni cu oficialii turci, Erdoğan a spus: ”Ei spun că vor veni în Turcia luni. Vor veni ei să ne convingă? Scuzați-ne, dar nu ar trebui să se deranjeze.”
Turcia acuză Suedia și Finlanda că găzduiesc grupuri teroriste, inclusiv PKK, aflate pe lista neagră a Ankarei, Uniunea Europeană și Statele Unite.
Citește întreaga știre AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu