Suedia a semnat o cerere oficială de aderare la NATO pe 17 mai, în ciuda poziției sfidătoare a Turciei că nu va aproba cererile Suediei și Finlandei, invocând că cele două țări vecine „adăpostesc teroriști”.
Orice cerere de aderare la NATO trebuie să fie aprobată în unanimitate de cei 30 de membri ai NATO, iar Turcia se opune deschis extinderii, acuzând cele două țări că nu au adoptat o poziție clară împotriva terorismului, potrivit Hurriyet Daily News.
”Nu vom spune ”da” acelor țări care aplică sancțiuni Turciei pentru a se alătura organizației de securitate NATO”, a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan la sfârșitul zilei de 16 mai.
Referindu-se la intențiile delegațiilor suedeze și finlandeze de a se întâlni cu oficialii turci, Erdoğan a spus: ”Ei spun că vor veni în Turcia luni. Vor veni ei să ne convingă? Scuzați-ne, dar nu ar trebui să se deranjeze.”
Turcia acuză Suedia și Finlanda că găzduiesc grupuri teroriste, inclusiv PKK, aflate pe lista neagră a Ankarei, Uniunea Europeană și Statele Unite.
Suedia și Finlanda nu au răspuns pozitiv celor 33 de cereri de extrădare ale Turciei în ultimii cinci ani, au declarat surse din Ministerul Justiției.
Turcia dorea extrădarea persoanelor care erau acuzate că sunt afiliate la PKK sau FETÖ.
La Stockholm, ministrul suedez de externe Ann Linde a semnat cererea oficială de aderare la Alianță, despre care a spus că va fi trimisă secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. ”Se pare că am luat o decizie care este cea mai bună pentru Suedia”, a spus ea în timp ce semna documentul.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat pe 16 mai că aderarea Suediei și Finlandei la NATO nu va fi o amenințare pentru Rusia, dar a avertizat alianța occidentală că mutarea trupelor sau a armelor în vecinii nordici va provoca o ”răspuns”.
Reacția mai moderată a liderului rus a contrastat cu comentariile de mai devreme din 16 mai ale ministrului adjunct de Externe, Serghei Riabkov, care a numit extinderea o ”greșeală gravă cu consecințe de amploare”.
Prim-ministrul suedez Andersson a recunoscut că Suedia va fi ”vulnerabilă” în perioada intermediară înainte ca aplicarea sa să fie ratificată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu