Dr. Alin Popescu, medic primar de medicină sportivă, a fost invitat la interviurile DC News și DC Medical unde a explicat ce înseamnă un stil de viață sănătos.
Un stil de viață sănătos este deseori asociat cu sacrificii și restricții, implicând renunțarea la anumite plăceri sau comodități. Se observă o tendință către considerarea majorității plăcerilor ca fiind imorale, ilegale sau chiar dăunătoare pentru sănătatea noastră. Dr. Alin Popescu a vorbit despre acest subiect.
„Cred că mai degrabă ar trebui să vorbim de un anumit echilibru, de o anumită măsură a lucrurilor și greu aș putea spune că ceva e interzis. Până la urmă și o bucată de slănină se poate mânca dimineața la micul dejun, și o palincă se poate bea la prânz ca digestiv. Cumva, poate noi am devenit mai mult oamenii exceselor. Nu avem măsură, dacă o facem, să o facem într-un anumit fel. Altfel, nu cred în interziceri, cred într-o anumită gradație, într-un anumit echilibru.
La fel și pe partea cealaltă. Nu trebuie neapărat să fac sport, dar trebuie să fac mișcare: urc câteva etaje pe jos, nu iau liftul la 2-3 etaje, nu iau autobuzul o stație când merg la magazinul din proximitate să cumpăr o pâine.
Stilul de viață sănătos nu trebuie nici măcar să-l legăm de sport, ci mai degrabă trebuie să-l legăm de mișcare. Aici e o diferență pe care unii nu o sesizează. Sportul înseamnă echipamente, reguli, teren, pe când mișcarea e la îndemâna oricui. Nu trebuie să ai anumiți pantofi, nu trebuie să ai 7 sau 11 coechipieri.
Dacă ne uităm către OMS, vedem că ei recomandă 150 de minute de mișcare, de intensitate moderată, pe săptămână. Ei nu spun sport, ci mișcare moderată. Din punctul meu de vedere, e prea puțin, dar ei definesc asta drept un minim, minim 150 de minute.”, a spus dr. Alin Popescu.
„În general, dacă respectăm acest concept, de stil de viață sănătos, noi vrem cumva să facem alinierea calorică un pic mai sus. Aș vrea spre 3000 decât spre 1500, adică să ne aliniem mai sus. Până la urmă profităm și de caracterul ludic al meselor. Ne bucurăm de viață, de un pahar de bere, un pahar de vin. Automat trebuie să ai și mișcarea aliată.
Sunt și colegi de-ai mei care recomandă, în așa-zisele cure de slăbire, diete extrem de restrictive, la 1000-1200 de calorii, motivând că pacientul nu are timp, nu vrea, nu e deloc aplecat către mișcare și atunci umblă doar într-o balanță, a aportului caloric, neputând umbla prea mult și la arderi. Practic mizează prea puțin pe metabolismul bazal.
Cred că totuși mișcarea e fezabilă. Cu sportul, da, e puțin mai greu, dar mișcare poți să faci.", a spus dr. Alin Popescu la interviurile DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu