O operațiune dificilă de salvare a unor persoane din zona Cascadei Vânturiș a avut loc duminică seara, transmite Salvamont.
Două persoane au rămas blocate, duminică seară, în zona Cascadei Vânturiş din Munţii Bucegi, acţiunea de recuperare a acestora fiind una dificilă din cauza terenului foarte accidentat şi a instabilităţii stratului de zăpadă.
Şeful Salvamont Sinaia, Nicolae Cojanu, a declarat că şapte salvatori montani intervin pentru recuperarea celor două persoane, potrivit Agerpres. Zona este foarte accidentată, stratul de zăpadă măsoară pe alocuri peste 1,5 metri înălţime şi este pericol de declanşare a unor avalanşe, a precizat sursa citată.
Sabin Cornoiu, președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre numărul extrem de mare de turiști salvați în luna februarie pe munte.
În luna februarie salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 1.453 de acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate 1.511 persoane, anunță Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și Consiliul Serviciilor Publice Salvamont.
Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (ANSMR) și Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea, pe luna februarie a anului 2022, a celor 74 de formații salvamont aparținând celor 42 de structuri județene sau locale Salvamont din cele 24 de județe cu activitate de salvare montană din România. Zilnic, un număr de 550 – 600 de salvamontiști s-au aflat la datorie în zonele montane cu afluență turistică mare, în punctele medicale și de intervenție din cca 90 de posturi și baze salvamont.
Dintre cele 1.511 persoane salvate, 607 de persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanță, 10 persoane au fost predate elicopterelor SMURD-IGAV, iar 4 persoane au decedat pe munte, sarcina salvamontiștilor reducându-se la recuperarea acestora și transportul pentru predarea la serviciile IML.
Din numărul total de intervenții, 1.224 de intervenții au avut loc pe domeniile de practicare a sporturilor de alunecare, 88 de intervenții au avut loc în restul zonei montane – fiind salvate 146 de persoane, 137 de persoane s-au prezentat și au beneficiat de prim ajutor la cabinetele medicale ale bazelor Salvamont, iar 4 intervenții au avut loc în afara zonei montane, în locuri greu accesibile, acțiuni la care salvamontiștii au fost solicitați să intervină cu mijloacele și tehnicile lor specifice pentru soluționarea cazurilor. Citește restul aici...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu