Documentul care a trimis-o pe Cîrstoiu în arest. Morar s-a indignat

Viorica-Cirstoiu
Viorica-Cirstoiu

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu a semnat, alături de alte două colege, documentul prin care a anulat condamnarea lui Dinel Staicu la șapte ani de închisoare. La baza anulării ar fi stat mita. Peste un milion de euro este suma care a trimis-o pe judecătoare în arest. Lumea Justiției se întreabă dacă vor urma și celelalte două judecătoare, care au semnat eliberarea lui Staicu. Atunci, Daniel Morar se revolta: "Procurorii noștri vor verifica dacă s-au comis anumite infracțiuni". Judecătoarele au fost acuzate de abuz în serviciu, însă, la scurt timp, au primit suspendarea urmăririi penale (SUP). 

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu a ajuns în arest pentru luare de mită după ce, potrivit DNA, a admis, alături de judecătoarele Liliana Bădescu și Dumitrița Piciarcă, contestația afaceristului Dinel Staicu contra unei sume de bani, care se ridică la peste un milion de euro. Dinel Staicu primise 7 ani de închisoare cu executare în dosarul Băncii Internaționale a Religiilor.

De ce l-au eliberat pe Dinel Staicu. Rezumat din documentul care a trimis-o pe Cîrstoiu în arest

Judecătoarele motivează eliberarea lui Dinel Staicu prin soluțiile diferite primite de acesta pentru "aceleași fapte în substanța lor, săvârșite în aceeași perioadă de timp și spațiu". Judecătoarele au mai subliniat că prima soluție a fost neînceperea urmăririi penale (NUP), iar a doua a fost condamnarea la închisoare cu executare. Au mai precizat că Dinel Staicu a primit cele două soluții diferite în baza acelorași fapte, încadrate diferit juridic. NUP-ul s-a bazat pe art. 2781 din Codul de procedură penală, arată motivarea judecătoarelor. Nu este specificat pe ce articole s-a bazat a doua condamnare, însă este specificat ce articole ar încălca: "a doua procedură a fost dată cu încălcarea principiului "non bis in idem", consacrat de dispozițiile art. 4 al Protocolului nr. 7 al Convenției Europene a Drepturilor Omului". Judecătoarele au mai motivat că "multiplele declinări și disjungeri din dosarele de urmărire penală aflate pe rolul parchetelor din Craiova și București au condus la instrumentarea acestora în mod defectuos".

Cele trei judecătoare au desființat toate sentințele de închidere a lui Dinel Staicu, au dispus anularea mandatului de executare a pedepsei și eliberarea lui imediată.

Indignare și eliberare

Daniel Morar spunea atunci că "Pe noi, pe procurori, acea soluție ne-a șocat, pentru că din toate analizele noastre nu există un caz care să justifice o asemenea soluție, adică anularea unei condamnări definitive. Nu există un caz practic, vorbesc. Din punct de vedere al căilor de atac, nu este nimic de făcut. Este o soluție dată definitiv. Noi trebuie să vedem acum, CSM, dacă acolo este o abatere disciplinară și noi procurorii dacă e vorba de o faptă penală". La scurt timp, judecătoarele au fost acuzate de abuz în serviciu, dar au primit SUP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel