DOCUMENT. Cât a costat salvarea unui bărbat atacat grav de urs

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Spitalizarea, operațiile și medicamentele pentru un bărbat atacat grav de urs, în luna iunie, a dus la costuri impresionante. Factura a fost făcută publică de către Consiliul Județean Harghita. 

În ultima perioadă, echilibrul om-natură a fost deteriorat prin atacurile repetate ale urșilor atât asupra omului cât și a proprietății private, transmite Consiliul Județean Harghita printr-un comunicat de presă. 

Un prim caz, atacul ursului la Săcel, din 18 iunie, asupra unui bărbat de 54 de ani,  a necesitat șase intervenții pe parcursul mai multor ore, prin implicarea unei echipe complexe formate din 15 asistenți medicali, chirurg toracic, dr. Adrian Dobrica, neurochirurg, dr. Jankó Botond, dr. Hajducsi Örs, chirurgie plastică, dr. Izsák Csaba, chirurg maxilo-facial, dr. Gál Réka, medic specialist ORL, dr. Bartha István și dr. Györfi György, ATI, de la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc.

Cheltuieli impresionante pentru viață

 

Pacientul a necesitat 24 de zile de spitalizare, în perioada 18.06-12.07, cheltuielile generate pe parcursul acestei perioade fiind de 8000 de euro, dar viața acestuia nu va mai fi niciodată aceeași.

”Găsirea unor soluții cu impact imediat ar contribui la evitarea suprasolicitării sistemului sanitar și la protecția vieții umane. Totodată, grupul de lucru constituit la nivelul Consiliului Județean Harghita, a formulat 16 măsuri pentru managementul eficient al populației de urs”, conform comunicatului de presă. 

Cum s-a întâmplat totul 

 

În dimineața zilei de 18 iunie, a fost adus la Spitalul Județean de Urgență M-Ciuc de la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, un bărbat de 54 de ani, victimă a atacului unui urs, cu multiple traumatisme la nivelul toracelui, capului, feței și gâtului. A fost de urgență introdus în sala de operație, la ora 7:10, intervențiile, în număr de șase, fiind finalizate la ora 13:10.

Cele 6 intervenții complexe au fost realizate de echipe, asistată de 15 asistenți medicali astfel: chirurgie toracică – 2 plăgi complexe, dr. Adrian Dobrica; a urmat o operație a echipei compuse din dr. Hajducsi Örs neurochirurg și dr. Jankó Botond, medic de chirurgie plastică, care au operat la nivelul capului, unde au fost mai multe fracturi de craniu, fracturi faciale orbitale cu plăgi complexe de scalp și plăgi al feței. Următoarea echipă, formată din dr. Izsák Csaba chirurg maxilo-facial și dr. Gál Réka, medic specialist ORL, au lucrat la nivelul mandibulei și feței. Echipa ATI a fost compusă din dr. Bartha István și dr. Györfi György.

”Din nefericire ceea ce s-a întâmplat în acest caz, se poate repeta dacă nu reușim să găsim soluții imediate. Problema ursului a atins cote alarmante pentru siguranța vieții umane. (...) Cine își asumă responsabilitatea pentru viața umană? Să nu uităm că viața unui om după un atac al ursului nu va mai fi niciodată aceeași!”, a declarat Borboly Csaba, președintele CJ Harghita. 

Iată factura în urma spitalizării

 

2. -imagine fara descriere- (costurispitalizareatacurs_66346500.jpg)

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel