Dispar polii magnetici ai Soarelui. Omenirea va avea de suferit

foto: Freepik
foto: Freepik

Cu ce afectează Pământul dispariția polilor solari?

Conform specialiștilor, schimbarea polarității magnetice ar putea duce la dispariția polilor magnetici. Această schimbare ar putea genera o serie de furtuni geomagnetice puternice care să afecteze Pământul, scrie The Sun Today.

Ce probleme pot apărea

Ca urmare a schimbării polilor, o secțiune a magnetosferei solare cunoscută sub denumirea de "foaia curentului heliosferic," un inel de electricitate influențat de vântul solar, poate deveni mai slabă decât în mod obișnuit. Această modificare poate avea diverse efecte asupra omenirii, inclusiv:

Vulnerabilitate crescută la radiații solare: Magnetosfera slăbită poate permite radiațiilor solare mai nocive să pătrundă în atmosfera Pământului, ceea ce poate afecta echipamentele și sănătatea umană.

Probleme pentru comunicații și tehnologie: Furtunile geomagnetice asociate cu această schimbare pot afecta rețelele de comunicații și tehnologia, inclusiv sateliții, rețelele electrice și dispozitivele electronice.

Aurora mai vizibilă: Slăbirea magnetosferei poate face aurorele boreale și australe să fie mai vizibile și să fie observate în regiuni mai extinse decât în mod obișnuit.

Modificări ale câmpului magnetic terestru: Schimbările în magnetosferă pot afecta și câmpul magnetic al Pământului, ceea ce poate avea consecințe asupra orientării și navigației.

Impact asupra sănătății umane: Radiațiile solare mai puternice pot avea impact asupra sănătății umane, inclusiv a sistemului nervos și a altor funcții biologice.

Dacă am putea vedea câmpul magnetic al Soarelui chiar acum, ar fi o mare încurcătură de linii de câmp magnetic fără o formă precisă. Peste o jumătate de ciclu (5,5 ani de acum încolo), polii vor fi bine definiți și vor arăta mai mult ca o bară magnetică, spun cercetătorii. Prin urmare, în acest moment de vârf solar, când asistăm la o dezordine mare a câmpurilor magnetice solare, vedem o creștere a erupțiilor solare și a ejecțiilor de masă coronală. Aceste evenimente pot afecta Pământul, generând furtuni geomagnetice în atmosfera noastră. Anul trecut, aceste furtuni au dus la pierderea a aproximativ 50 de sateliți Starlink", a explicat Daniel Billett, cercetător în fizica spațială la Universitatea din Saskatchewan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel