Dinozaurii trăiau permanent în Arctica, nu doar sezonier (studiu)

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Noi dovezi arată că dinozaurii au trăit și în Arctica.

Conform The Guardian, chiar dacă Arctica dispunea de bezna iernii întinsă pe perioade lungi, temperaturi de îngheț și de multe ori resurse foarte greu de găsit, dinozaurii nu numai că populau această regiune, ci și depuneau ouă și își creșteau puii în astfel de condiții. În timp ce mai fuseseră descoperite fosile de dinozaur în Arctica, nu se știa dacă aceștia populau tot timpul zona sau dacă veneau doar sezonier.

Acum, experții spun că sute de fosile de dinozauri foarte tineri recuperate din Nordul Alaskăi indică faptul că aceste creaturi se reproduceau în regiune, sugerând că vorbim aici despre un cămin permanent, nu doar în funcție de sezon. Prof. Gregory Erickson de la Universitatea de Stat din Florida a spus că descoperirea este asemănătoare cu o maternitate preistorică. Acesta a adăugat că este foarte rar ca rămășițele dinozaurilor atât de mici să fie găsite într-o stare bună fiindcă sunt delicate și au dimensiuni reduse.

„Am fost uimiți când am descoperit micuțele fosile”, a transmis prof. Gregory Erickson. „Am suspectat că își făceau cuib în Arctica, însă nu anticipam să dăm peste dovezi ale acestui tipar de comportament. Erickson și colegii săi au scris în jurnalul Current Biology că au analizat fosilele recuperate din Formațiunea Cretacee Superioară Prințul Creek printr-o serie de expediții din ultimii 10 ani.

O nouă specie de dinozaur a fost descoperită în deșertul Atacama din Chile

Oamenii de știință au identificat o nouă specie de dinozaur după descoperirea unui schelet fragmentat în Nordul statului Chile.

Conform BBC, rămășițele creaturii au fot dezgropate în Atacama, cel mai uscat deșert din lume, în apropierea orașului Copiapo. Experții spun că titanozaurul ierbivor avea un cap mic și un gât lung, dar și un spate neobișnuit de plat. Studiile sugerează că reptila trăia în ceea ce atunci era un mediu plin de flori, ferigi și palmieri.

Echipa condusă de chilianul Carlos Arevalo a dezgropat rămășițele în anii 1990 și au efectuat studiul în anii 2000. Rezultatele, publicate în jurnalul Cretaceous Research, au fost făcute publice luni. Creatura nu ajunsese încă la maturitate și avea o lungime estimată de 6,3 metri. Dinozaurul a primit numele de Arackar licanantay, adică oase din Atacama în limba indigenă kunza.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel