România va intra din martie 2024 în Schengen, pe cale aeriană și maritimă, iar apoi se va intra în etapa de negociere pentru aderarea terestră.
Reprezentanții misiunilor diplomatice la UE votează intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim, transmit surse Antena 3 CNN, confirmate ulterior de europarlamentarul Victor Negrescu.
Autoritățile de la București au schimbat strategia, iar România o să renunțe la varianta convocării unui Consiliu Extraordinar JAI - Justiție și Afaceri Interne - la finele acestui an. S-a hotărât optarea pentru varianta mai avantajoasă a unui vot favorabil în cadrul Comitetul Reprezentanților Permanenți - COREPER.
Votul în Consiliul Reprezentanților Permanenți (COREPER), care-i reunește pe șefii și adjuncții de misiuni diplomatice la Bruxelles ale statelor membre, va avea loc peste două zile. Ambasadorul Austriei la UE va vota în favorarea aderării României cu porturile și aeroporturile, începând din luna martie, relatează Antena 3 CNN.
În ceea ce privește frontierele terestre, acest aspect nu face obiectul votului de peste două zile.
Luna aceasta, Olanda a renunțat la veto-ul față de vecinii noștri bulgari, iar astfel șansele extinderii Schengen pentru România și Bulgaria au crescut.
Victor Negrescu, europarlamentar, a intervenit telefonic în cadrul unei emisiuni la Antena 3 CNN unde a relatat despre procesul de negociere pentru intrarea României în Schengen.
"Vă pot spune că, deși au fost sărbătorile de iarnă, în ultimele zile s-a negociat insistent cu partea austriacă. Au fost implicați reprezentanții României, reprezentații bulgari, reprezentanții Comisiei Europene, reprezentanții președinției spaniole la Consiliul Uniunii Europene, în ideea de a avea un consens. Există acest consens asupra unui document care să permită României intrarea în spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă, dar evident anunțul oficial urmează să fie făcut de reprezentanții guvernului României în orele care urmează. Negocierile, din ce înțeleg, au fost foarte dure, foarte dificile, multe elemente de clarificat, pentru că a fost și această idee a perspectivei de aderare pe cale terestră, însă până la anunțul oficial trebuie să fim în continuare în așteptare. Anunțul va fi făcut foarte curând și putem să deschidem calea către această intrare în spațiul Schengen. Intrarea pe cale aeriană și cale maritimă conduce la intrarea României în tot ceea ce înseamnă mecanisme specifice spațiului Schengen, asta înseamnă că și consulatele românești o să fie incluse în acest tip de mecanism. Asta înseamnă că personalul abilitat pentru controlul frontierelor va fi inclus în toate aceste mecanisme, făcând, în opinia mea, intrarea pe cale terestră ireversibilă. Acum când se va întâmpla urmează să vedem. Trebuie să vă spun că sunt 3 state care au intrat ca noi, adică cale aeriană, ulterior terestră. Austria, Grecia, Italia au avut aceeași perspectivă, intrarea pe cale aeriană și apoi cea pe cale terestră. Dacă acest lucru va fi făcut eu zic că este o mare reușită pentru guvernul României și pot să vă spun din surse sigure că premierul a fost foarte implicat în tot acest proces. Sunt convins că dacă lucrurile vor fi confirmate în următoarele ore, elementele acestea vor fi clarificate", a afirmat Victor Negrescu.
"Dacă avem acest consens, așa cum ați relatat și dumneavoastră, atunci intrarea se va face de îndată ce va fi schimbat orarul de zbor. Orarul de zbor, mecanismul internațional pentru transport aerian, face ca în martie să se întâmple acest proces, asta înseamnă că și în cursul lunii martie și consulatele românești o să fie abilitate pentru a emite vize Schengen. Sunt multe formalități importante care aduc România cu un pas înainte și practic ne integrăm, în final, în totalitate, în Uniunea Europeană, pentru că intrăm inclusiv în aceste mecanisme Schengen care nu ne-au fost permise timp de 13 ani. De 13 ani așteptăm să facem un pas înainte, este un pas important înainte, iar guvernul o să facă curând acest anunț și o să clarifice toate aceste elemente importante, zic eu, obținute de România în aceste negocieri, purtate chiar acum de Crăciun. Trebuie să menționez aceste aspecte pentru că știu că cei care s-au ocupat au muncit foarte mult în această direcție", a spus europarlamentarul
"Eu cred că dincolo de formalități noi trebuie să găsim calea cea mai ușoară. Calea cea mai ușoară ar fi ca într-adevăr ambasadorii să aprobe această intrare în spațiul Schengen. Vă reamintesc că în cazul Croației, tot așa au intrat prin vot în COREPER și Consiliul de Justiție și Afaceri Interne doar a validat ulterior acea decizie. Cel mai probabil aceasta ar fi și calea de urmat în cazul României dacă dorim să finalizăm acest proces până la finalul anului. În continuare știu că se poartă discuții și cu reprezentanții guvernelor ca să anunțe exact care este mecanismul ales împreună cu partenerii europeni pentru că nu decidem singuri. Sunt mulți actori implicați în acest proces", a declarat Victor Negrescu
"Undeva în anul viitor vor fi discuții și despre intrarea pe calea terestră. Trebuie să le explicăm românilor că noi timp de 13 ani am tot așteptat să facem un pas înainte. Austria, Grecia, Italia tot așa au intrat, în două etape. Nu e ceva nou. Beneficiile economice pe calea aeriană și maritimă sunt enorme, nu pot fi negate. De asemenea, trebuie să spunem că aceasta era singura variantă. Fie nu intram, adică așteptam cum am așteptat timp de 13 ani, fie făceam acest pas înainte. România era conectată cu Bulgaria, aici vă pot spune că motivul pentru care nu am intrat total astăzi este pentru că în continuare există reticențe exprimate de Austria vis a vis de Bulgaria, dar asta nu înseamnă cu nu am putea intra pe cale terestră înainte. Momentan am reușit să mergem împreună, cu siguranță o să fie discuții anul viitor și o să vedem dacă intrăm împreună pe cale terestră sau separat", a concluzionat europarlamentarul Victor Negrescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu