Din culisele Uber. Legăturile companiei Uber cu Macron și oligarhii ruși

Fotografie de la Jackson David/ Pexels
Fotografie de la Jackson David/ Pexels

Au fost descoperite sute de mii de documente Uber care arată cum în perioada sa cea mai agresivă de creștere, compania de transport a folosit tehnologie secretă pentru a dejuca investigațiile poliției și a căutat favoruri de la oficiali guvernamentali de rang înalt.

În 2016, în timpul demonstrațiilor în masă anti-Uber ale operatorilor de taxi la Paris, Kalanick discutase despre organizarea unui miting al călătorilor și șoferilor Uber în oraș.

Se spune că Kalanick a sugerat în mod privat că orice reacție violentă la potențialul eveniment ar ”merita” și ar ”garanta succesul” companiei, potrivit documentelor, a raportat publicația conform CNN.

Uber ar fi folosit, de asemenea, un ”kill switch” pentru a preveni ca datele companiei să cadă în mâinile forțelor de ordine în timpul numeroaselor raiduri ale poliției din diferite țări, potrivit The Guardian, pe o bază mult mai largă decât se știa anterior.

Se pare că kill switch-ul a fost implementat în șase țări, inclusiv Franța, Țările de Jos, Belgia, India, Ungaria și România, întrerupând conexiunile dintre computerele Uber din birourile sale locale din rețeaua cloud principală a companiei.

Declarația lui Spurgeon către ICIJ a spus că utilizarea instrumentului a fost aprobată de echipele juridice și de reglementare ale Uber și că nu a fost niciodată ”proiectat sau implementat pentru a obstrucționa justiția”.

Uber a cultivat legături strânse cu Emmanuel Macron

Ca parte a efortului său de lobby la nivel mondial, Uber a cultivat legături strânse cu Emmanuel Macron, care la acea vreme era ministrul economic al Franței și s-a întâlnit de cel puțin patru ori cu Kalanick.

Se pare că perechea a dezvoltat o relație de renume și Macron i-a spus lui Kalanick că ar putea ajuta la realizarea unor modificări în legislația franceză care ar fi favorabile companiei.

Potrivit CNN, BBC a citat o declarație a purtătorului de cuvânt al lui Macron, care spunea că munca lui la acea vreme ”l-a determinat să se întâlnească și să interacționeze cu multe companii implicate în schimbarea bruscă din sectorul serviciilor, care trebuia facilitată prin deblocarea obstacolelor administrative și de reglementare”.

Uber și oligarhii ruși

Și într-un efort de a se extinde în Rusia, Uber și Kalanick au încercat să se apropie de oligarhii și aliații președintelui rus Vladimir Putin, potrivit ICIJ.

Deși documentele divulgate nu sugerează că Uber a încălcat sancțiunile SUA, The Washington Post a spus că ”aproape toți cei cu care Uber s-a aliat atunci sunt sancționați pentru presupusele lor legături cu Putin de către autoritățile americane sau europene”.

Declarația lui Spurgeon către ICIJ a spus că, în timpul unei vizite din 2016 în Rusia, organizată de echipele de politici și dezvoltare de afaceri ale Uber, Kalanick ”a acționat în orice moment în mod legal și cu aprobarea și autorizarea clară a echipei juridice a Uber”.

Kalanick a demisionat din funcția de CEO al Uber în 2017, după luni de crize de relații publice, inclusiv din cauza unui instrument pe care se pare că l-a creat pentru a ajuta șoferii să evite aplicarea legii în orașe precum Portland, Oregon, unde nu avea voie să funcționeze.

Citește și: 

Uber, dată în judecată în SUA de 550 de femei care susţin că au fost agresate de şoferii platformei

Dosarul include acuzaţii conform cărora femeile care au călătorit cu Uber "au fost răpite, agresate sexual, bătute, violate, urmărite, hărţuite sau atacate în alt mod de către şoferii Uber". Cazul a fost depus miercuri la Curtea Superioară din San Francisco.

"Agresiunea sexuală este o infracţiune îngrozitoare şi luăm în serios fiecare raport"

"Agresiunea sexuală este o infracţiune îngrozitoare şi luăm în serios fiecare raport", a declarat un purtător de cuvânt al Uber pentru BBC.

"Nu există nimic mai important decât siguranţa, motiv pentru care Uber a construit noi funcţii de siguranţă şi a fost mai transparent cu privire la incidentele grave. Deşi nu putem comenta despre litigiile în curs, vom continua să păstrăm siguranţa în centrul activităţii noastre", au adăugat reprezentanţii Uber... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel