EXCLUSIV  Diferența dintre clanurile din Italia și cele din România. Comisarul-șef Cristi Gheorghe: Nu putem să spunem că presupun un pericol pentru cetățean

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (cottonbro studio)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (cottonbro studio)

 Comisarul-șef Cristi Gheorghe a vorbit despre clanurile din România și diferența față de cele din Italia în cadrul emisiunii "În Culisele Justiţiei", moderată de Laura Duţă la DC NEWS TV.

"Grupările infracționale, să zicem organizate, noi le clasificăm ca grupări structurate. Sunt grupările de o mai mică anvergură care, teoretic, în accepțiunea legii, se constituie spontan sau doar pentru a comite un anumit gen de infracțiuni, fără a a avea o ierarhie foarte bine stabilită. Grupările organizate au într-adevăr niște lideri. 

"Noi nu avem o tradiție, cum este în Italia"

Dacă stăm să ne gândim, la nivel național, din ceea ce s-a investigat până la momentul de față, majoritatea grupărilor infracționale, cele cunoscute, sunt structurate pe schelete de familie, adică ele provin din familii cu doi frați, trei frați, un lider care are mai mulți veri. Majoritatea provin din familie. Adică noi nu putem să spunem că avem o tradiție, cum este în Italia - acolo unde există un lider care poate capacita și determina anumiți oameni să-l urmeze sau să pună în aplicare anumite manopere infracționale. La noi, această determinare se bazează pe faptul că există o familie, că există o apartenență la ceva. Adică e nașul, e finul, e cumătrul, e cumnat, e frate. Pe chestiile astea se coagulează anumite nuclee.

"Nu presupun un pericol deosebit pentru cetățean"

Grupările noastre, ca și expunere în spațiul public, au o oarecare violență. Cel puțin acum, văzând din ceea ce investigăm sau din ceea ce am investigat, nu putem să spunem că într-adevăr presupun un pericol deosebit pentru cetățean. Ele, de cele mai multe ori, în evoluția lor, devin violente una față de cealaltă, atunci când au interese, când se întrepătrund pe anumite segmente - pe piață de desfacere, pe zone de influență. Însă, la momentul de față, din punctul meu de vedere, nu că aș reprezenta eu această latură de investigare, ele sunt ținute sub control. Multe dintre ele au fost investigate, sunt investigate în continuare.

O grupare nu se termină dacă-i arestezi un lider sau dacă arestezi niște locotenenți sau dacă arestezi numai jumătate. E adevărat că îi reduci puterea, capacitatea de a penetra zone, capacitatea de a câștiga alte zone, capacitatea de de a deveni mai puternic. Fără doar și poate, îi arestezi liderii, îi arestezi eșaloanele de sub lideri, dar nu se rezolvă foarte multe arestându-le doar eșaloanele inferioare, structura de execuție", a spus Cristi Gheorghe, în emisiunea "Culisele Justiției" cu Laura Duță, de la DCNews TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel