Descoperire importantă, în Tanzania

picturi_diavoli
picturi_diavoli

Maciej Grzelczyk, arheolog la Institutul de Studiere a Religiei din cadrul Universităţii Jagiellona din Cracovia, a descoperit câteva sute de picturi rupestre în rezervaţia Swaga Swaga din Kondoa, o regiune nelocuită de oameni şi vizitată de puţini turişti.

Descoperirea a fost făcută într-o regiune din centrul Tanzaniei, în care trăiesc multe specii de animale sălbatice, inclusiv lei, elefanţi şi girafe. "Abia în timpul acestui an din cadrul misiunii noastre de explorare am localizat peste 50 de situri, în care am descoperit sute de picturi datând din ere diferite", a declarat specialistul polonez.

Una dintre marile surprize ale cercetătorilor constă în faptul că acele desene străvechi au fost descoperite într-o zonă din rezervaţia Swaga Swaga aflată la doar câţiva kilometri distanţă de un alt sit cu numeroase picturi rupestre, care a fost inclus în 2006 de UNESCO pe lista patrimoniului mondial. Din punct de vedere al stilului, picturile descoperite în 2018 sunt similare cu cele din situl protejat de UNESCO. Ele sunt realizate cu vopsea în nuanţe de roşu şi alb. Picturile roşii, considerate a fi cele mai vechi, au fost create de triburi de vânători-culegători în urmă cu mai multe mii de ani. Despre cele albe, specialiştii cred că au o vechime de câteva sute de ani.

O raritate arheologică

Printre picturile roşii se află reprezentări de animale, dar şi de meteoriţi şi de comete. Imaginile astrale sunt considerate o raritate arheologică, nu doar în Africa, ci şi în restul lumii. Cele mai vechi dintre picturile din Tanzania conţin şi siluete cu capete stilizate într-o manieră caracteristică, aducând aminte de forma baobabilor. 'Este posibil ca aceste picturi să se refere la mitologie, întrucât, potrivit religiei locale, baobabul a jucat un rol important în geneza omenirii', a declarat Maciej Grzelczyk.

Picturile albe prezintă doar animale, în principal girafe şi elefanţi, arătând adeseori animale însărcinate şi, uneori, în timp ce nasc. Arheologul polonez a sugerat că aceste picturi au fost utilizate în ritualuri dedicate fertilităţii de către triburi de vânători care se rugau pentru creşterea numărului de animale sălbatice şi pentru fertilitatea membrilor comunităţilor lor.

Unul dintre motivele pentru care picturile rupestre au rămas nedescoperite până acum constă în faptul că 'la jumătatea secolului al XX-lea, cercetătorii se temeau să se aventureze în această parte a rezervaţiei Swaga Swaga din cauza muştelor-ţeţe, purtătoare ale unei maladii africane periculoase - boala somnului. Se bănuia că în zonă există picturi rupestre, însă nimeni nu se aştepta ca ele să fie atât de numeroase', a explicat acelaşi specialist polonez. Maciej Grzelczyk a spus că intenţionează să revină în rezervaţia din Tanzania pentru a documenta picturile cu ajutorul unor înregistrări video realizate cu camere ce filmează la 360 de grade, pe care le va distribui apoi pe internet, pe un site cu acces gratuit pentru publicul larg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel