În curând, elevii şi profesorii din România vor înlocui scrisul cu creta cu... tabla şcolară inteligentă.
Toate clasele vor fi dotate cu table inteligente, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-un briefing de presă la Guvern. Pentru această ”reformă radicală”, cum a numit-o oficialul, autoritățile române au de îndeplinit, până la 31 martie, un jalon în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Este vorba despre adoptarea, prin ordin de ministru, a ”definiției standardelor tehnice de dotare a claselor din școlile românești și a laboratoarelor de informatică”.
Ministrul a dat asigurări că profesorii vor putea scrie pe tablele interactive la fel de simplu cum scriu și pe cele clasice. ”O reformă pe care o apreciez ca fiind radicală este aceea a trecerii de la stilul clasic, cu creta pe tablă, la tabla inteligentă, interactivă. Sunt în măsură să vă precizez că este vorba de accesul tehnologiei de ultimă oră, pentru că, fără a dori să intru în detaliu, ştiţi că mai există nişte… existau table interactive, care presupuneau existenţa unui videoproiector şi care presupunea un proces foarte complicat de calare în 9 puncte, 16 puncte, 25 de puncte, etc. Nu. Aceste table interactive pe care le dorim în fiecare clasă din școlile românești nu necesită un proces foarte complicat de utilizare și acele cadre didactice care sunt mai puțin familiarizate încă cu mediul digital vor putea să scrie normal pe acea tablă, exact așa cum scriu și cu creta, având avantajul că ceea ce predau la clasă se poate transfera, știți foarte bine, instantaneu, pe telefoane, tablete, laptopuri pe care le utilizează elevii. Deci, insist asupra acestei reforme, pentru că este o schimbare radicală a școlilor românești.
Pentru laboratoarele de informatică, Ministerul Educației a considerat că trebuie să lase o libertate mult mai mare, deoarece diferența între școli este foarte mare. Sunt școli care au laboratoare de informatică și care vor avea nevoie de finanțare doar pentru completarea sau pentru actualizarea nivelului tehnologic și sunt alte școli care nu au deloc laboratoare de informatică. Prin definirea acestor standarde tehnice de echipare, am intenționat să lăsăm libertate școlilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu. În România sunt peste 138.000 de clase, potrivit ministrului Cîmpeanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu