De ce UE nu poate folosi resursele confiscate de la oligarhii ruși pentru reconstrucția Ucrainei

Fotografie creată de mali maeder, de la Pexels
Fotografie creată de mali maeder, de la Pexels

Reconstrucția Ucrainei nu poate fi finanțată din resursele confiscate în UE de la oligarhii ruși, decât dacă aceștia sunt prinși încercând să eludeze sancțiunile.

Ideea care a ajuns la Bruxelles în ultimele săptămâni s-a ciocnit de o serie de probleme juridice care i-au redus domeniul de aplicare.

După zile de indiscreții care anticipau scenarii de „expropriere în masă” a activelor oligarhilor ruși din Europa pentru a da resurse Kievului, a sosit adevărata propunere a Comisiei, care restrânge, și nu doar puțin, domeniul de aplicare a confiscărilor care într-o zi ar putea alimenta un eventual fond de reconstrucție pentru Ucraina, potrivit Europa Today.

Concret, Comisia Europeană și-a propus includerea încălcării sancțiunilor în lista infracțiunilor UE, care include deocamdată infracțiuni deosebit de grave de importanță internațională precum terorismul, traficul de ființe umane, exploatarea sexuală a femeilor și copiilor și traficul ilicit de droguri. 

Dacă statele membre ar aproba (în unanimitate, ca orice decizie de drept penal) propunerea Comisiei, va fi atunci necesar un alt proces de legislație UE pentru confiscarea bunurilor, care în orice caz s-ar limita doar la bunurile oligarhilor.

Exemplificare

De exemplu, o încălcare a sancțiunilor are loc atunci când un oligarh sancționat de UE pentru presupusele sale responsabilități în contextul invaziei Ucrainei ia măsuri pentru „a aduce un iaht în apele internaționale, transferând dreptul de proprietate asupra unei proprietăți sancționate unui terț nesancționat, sau printr-o compania fantomă”, se arată într-un document al Comisiei.

Prin urmare, doar o mică parte din bunurile oligarhilor pot fi confiscate, adică ale celor care încearcă – fără succes – să ocolească sancțiunile UE. Dar nici în cazul confiscării, nu este sigur că activele pot fi apoi convertite în resurse pentru finanțarea reconstrucției Ucrainei.

„În Constituția noastră există garanții pentru bunurile private”

Ministrul de finanțe al Germaniei, Christian Lindner s-a declarat „deschis din punct de vedere politic să discute despre utilizarea pentru reconstrucția Ucrainei” doar a „activelor suverane confiscate de la Rusia”, sau „a celor ale Băncii centrale din Moscova”, „a nu se confunda cu „bunurile private”, adică cele ale oligarhilor.

„În Constituția noastră există garanții pentru bunurile private”, a clarificat ministrul, subliniind că reutilizarea bunurilor private, chiar dacă au fost confiscate, pentru alte destinații, chiar de utilitate publică, ar putea intra în conflict cu legislația constituțională a diferitelor țări membre.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel