De ce simți un șoc electric când atingi o altă persoană. Motivul este surprinzător

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Ţi s-a întâmplat probabil ca atunci când te-ai atins accidental de cineva sau ai dat mâna cu el ai simţit ceva ca şi cum te-ai fi electrocutat. Ce sunt aceste şocuri electrice şi de ce produc?

Se simte ca atingerea unui ac pe piele, iar zgomotul asociat cu acesta poate fi oarecum înfricoșător. Seamănă, mai degrabă, cu un sfârâit, similar cu cel care se produce atunci când avem de-a face cu electricitate. Totuşi, nu e nevoie să vă faceţi griji! Experimentarea unui șoc electric ușor atunci când atingeți o altă persoană, sau uneori chiar obiecte, este rezultatul a ceva cunoscut sub numele de „curent static.”

Practic, tot ceea ce vedeți în jurul vostru este alcătuit din ceva cunoscut sub numele de atomi. Care se întâmplă să fie cele mai mici particule dintr-un element chimic care poate exista. Potrivit KidsHealth, un singur atom este format din trei componente: protoni care sunt încărcați pozitiv, electroni care sunt încărcați negativ şi neutroni care sunt neutri. De cele mai multe ori un atom va rămâne neutru. Datorită numărului de protoni încărcați pozitiv și de electroni încărcați negativ fiind același. Lucrurile se schimbă, însă, atunci când acest număr este perturbat și nu rămâne egal. Având în vedere că protonii și neutronii nu se mișcă, electronii sunt cei care tind să se miște. Iar electronii suplimentari provoacă o sarcină negativă. Acum că atomul are un număr dezechilibrat de electroni și protoni, electronii încărcați negativ sunt atrași de protonii încărcați pozitiv. Având în vedere că contrariile se atrag. Prin urmare, șocul pe care îl simțim este atunci când electronii se deplasează rapid spre protoni. 

Şocul pe care întreg organismul îl resimte în momentul în care te curentezi nu este niciodată plăcut. Nu o dată ţi s-a întâmplat să tresari când pui mâna pe portiera maşinii, când atingi o altă persoană sau un scaun metalic. Fenomenul este cunoscut în fizică şi se întâmplă atunci când te îmbraci cu haine sintetice sau când te afli într-un mediu umed.  Pentru a evita un astfel de disconfort, evită pe cât de mult posibil materialele sintetice! Plasticul, materialele sintetice, hârtia sunt câteva dintre acele lucruri care produc energie statică. Nu cumpăra bluze, haine, încălţăminte şi accesorii din materiale sintetice, deoarece, când le îmbraci, ai putea să te trezeşti cu o mulţime de scântei care să te „pişte" peste tot. Foloseşte-te de metal! Metalul în contact cu un alt metal poate prelua şocul în caz de energie statică. Astfel, în loc să întinzi mâna spre clanţă, întâi bagă cheia în broască. 

Citeşte mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel