De ce nu e bine să dormi singur. Beneficiile extraordinare ale somnului în același pat cu partenerul

De ce nu e bine să dormi singur. Beneficiile extraordinare somnului în același pat cu partenerul   /   Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
De ce nu e bine să dormi singur. Beneficiile extraordinare somnului în același pat cu partenerul / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Dormitul în același pat cu partenerul tău ar putea avea beneficii neașteptate pentru somn.

Sunetul sforăitului, tragerea păturii și lovitul membrelor se întâmplă destul de des și, totuși, chiar dacă nu duc la întreruperea somnului, noi cercetări sugerează că împărțirea unui pat cu o altă persoană vă poate face să vă simțiți ca și cum ați fi avut o odihnă mai bună.

Rezultatele se bazează pe răspunsurile la sondaj și pe scorurile de somn a peste 1.000 de adulți din SUA și sugerează că alături de cine dormim poate influența cât de bine ne simțim când ne trezim.

În comparație cu cei care au dormit singuri, participanții care au împărțit patul cu partenerul lor au raportat mai puțină oboseală și capacitatea de a adormi mai repede și de a dormi mai mult. Acest grup a avut, de asemenea, scoruri mai mici de depresie, anxietate și stres decât cei care au dormit singuri.

„Dormitul cu un partener romantic sau soțul/soția arată că are mari beneficii asupra sănătății somnului, inclusiv reducerea riscului de apnee în somn, severitatea insomniei în somn și îmbunătățirea generală a calității somnului”, spune psihiatru Brandon Fuentes de la Universitatea din Arizona.

Nu este clar dacă îmbunătățirile sănătății mintale se datorează beneficiilor somnului împreună sau calității relației romantice în general. Ar putea fi chiar puțin din ambele. În general, persoanele aflate în relații serioase prezintă o sănătate fizică și psihică mai bună decât cei care sunt singuri.

Partenerii se sincronizează în somn

Doar câteva studii au cercetat modul în care dormitul cu un partener romantic influențează de fapt fazele neurologice cruciale ale somnului, cum ar fi somnul cu mișcarea rapidă a ochilor (REM).

Interesant este că cercetările limitate pe acest subiect au descoperit că cuplurile nu numai că își sincronizează mișcările în timpul somnului, dar își sincronizează și etapele somnului. Când cuplurile dormeau în același pat, somnul lor REM a crescut cu 10% și a fost mai puțin întrerupt decât atunci când dormeau singur.

Sincronizarea interpersonală este legată de comportamentul prosocial, legăturile sociale și afectul pozitiv, toate acestea având beneficii pentru sănătatea mintală.

Acesta ar putea fi o parte din motivul pentru care sondajele continuă să găsească dovezi că cuplurile se simt mai bine în privința somnului atunci când dorm împreună.

Un alt sondaj publicat chiar anul acesta a constatat că respondenții credeau că adorm mai repede noaptea dacă împart patul cu un partener pe termen lung.

Din păcate, asemenea sondaje nu ne pot spune cum dormitul cu un partener îmbunătățește de fapt somnul unei persoane, doar că există o corelație.

S-ar putea ca o persoană să creadă doar că a dormit mai bine, când, de fapt, nu a dormit.

Pentru a ocoli acest lucru, unele cercetări s-au bazat pe ceasurile inteligente care înregistrează mișcarea în timpul somnului.

Un astfel de studiu a constatat că mișcarea pe timp de noapte crește atunci când o persoană doarme alături de partenerul său, căzând în sincronie cu cealaltă persoană. Dar doar pentru că se înregistrează mai multă mișcare noaptea nu înseamnă neapărat că somnul a fost mai rău, scrie Science Alert.

Visezi repetitiv aceeași persoană? Iată ce simbol se află în spatele imaginii recurente

Dacă ai un vis recurent despre aceeași persoană în fiecare seară, s-ar putea să te întrebi ce ce simbol se află în spatele acestui lucru. Potrivit experților, depinde de context.

„Dacă îți visezi mereu soțul/ soția sau la copilul, atunci nu trebuie să te întrebi de ce, dar dacă visezi pe cineva pe care nu-l vezi foarte des sau pe cineva care nu este important în viața ta, atunci poate îți dorești să acorzi mai atenție”, spune Deirdre Barrett, psiholog și cercetător de vise la Universitatea Harvard.

Dacă o persoană la care nu te gândești des în timpul zilei apare în visele tale ca o sursă de sprijin, însemnătatea visului e diferită decât dacă acea persoană provoacă conflicte, spune Barrett.

„Este posibil să simți ceva de care nu ești conștient în mod special față de el sau, dintr-un motiv oarecare, el reflectă o latură a ta de care nu ești conștient”, spune Barrett.

Vârful aisbergului

Totuși, în cea mai mare parte, scopul unui personaj recurent în visele tale nu este stabilit în cercetare, spune Ken Paller, directorul Laboratorului de neuroștiință cognitivă de la Universitatea Northwestern din Evanston, Illinois. A ne judeca visele după ceea ce ne amintim este probabil inexact. S-ar putea să vă amintiți doar frânturi care nu leagă nimic rațional.

„Visul pe care vi-l amintiți este doar vârful aisbergului. Nu ne amintim niciodată povestea completă a viselor noastre, ci doar o mică parte din ele, așa că ceea ce ne amintim este părtinitor”, spune Paller. „Atunci când oamenii își amintesc visele, acestea sunt filtrate prin toate aceste niveluri pe care se concentrează.”

Potrivit lui Paller, pentru a ști cu adevărat ce înseamnă o persoană recurentă într-un vis, ar trebui să-ți amintești mai mult din visele tale. 

Paller a fost coautor al unui studiu recent în Current Biology, în care participanții au comunicat cu cercetătorii în mijlocul viselor lucide printr-o serie de mișcări ale ochilor.

„Visătorii lucizi au putut să urmeze instrucțiuni pentru a calcula operații matematice, să răspundă la întrebări cu da sau nu sau să discrimineze stimuli în modalitățile vizuale, tactile și auditive”, scriu autorii studiului. S-ar putea folosi acest tip de comunicare și pentru a ne aminti visele în timp real, imediat după ce acestea s-au întâmplat, ceea ce ar fi mai precis (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel